
Den här otroligt söta och ljuvligt romantiska babypläd är virkad i mitt älskade Catania. Den är hexagonformad och virkas av 91 stycken hexagoner med en tredimensionell Vårsippa i mitten. Varje sippa har gröna blad och sticker upp litet försiktigt ur snö. Varje ruta avslutas som en liten tavla med en ram i 7 olika pastellfärger. Runt om hela pläden virkas så en enkel men romantisk bård med uddspets. Pläden mäter 100 cm från hörn till hörn.
Psst!
Den söta katten Hjärtnos kan du också virka. Du hittar mönster på den här i bloggen på. Och även mönster på kaninerna. Dessutom säljer jag garnpaket till dem alla och många andra gosedjur i min webbshop, BautaWitch.com
Har du inte kikat in där tidigare hoppas jag du tar dig tiden att göra det nu! Det är försäljningen i min webbshop som gör att jag har möjlighet att dela mina mönster gratis med dig!

Pläden är storleksmässigt tänkt för baby eller för att värma benen under när du sitter i din favoritstol. Den är även ett mycket dekorativt inslag i ditt hem, bara genom att hänga över en soffa eller en spjälsäng. Kan även användas som bordsduk.
Givetvis finns det ett garnkit att köpa till den i min webbshop.
OBS! När du tittar på videon här nedan – titta med ljudet på, på din dator eller smartphone.
Vill du istället virka pläden litet större och använda den som en normalstor pläd i soffan så finns även ett garnkit till en större filt, 140 cm från hörn till hörn. Man virkar då ytterligare 2 rader med hexagoner (dvs 78 stycken fler).

STORLEK Pläden mäter 100 cm från hörn till hörn (91 rutor). Garnpaket finner du här!
Med en extra rad (ytterligare 36 rutor) så blir din pläd 120 cm tvärs över, dvs från hörn till hörn.
Med två extra rader (36 + 42 rutor) börjar det bli vuxenstorlek på din pläd och den mäter 140 cm tvärs över. Garnpaket finner du här!

GARNÅTGÅNG
• Du får ut ca 50 sippor av ett nystan Catania.
• Du får ut ca 50 blombladsvarv av ett nystan Catania.
• Du får ut ca 16 snöpartier av ett nystan Catania.
• Du får ut ca 15 färgade kanter av ett nystan Catania.
VIRKNÅLSSTORLEKAR
Pläden virkas i huvudsak med virknål 3,5. Du behöver dock även virknål 3,0 och 2,5.

MONTERING & FÄRGSCHEMA
Rutorna virkas ihop med det sista varvet (med den pastellfärgade ramen) och tanken är att 2 rutor med samma färg inte ska placeras i närheten av varandra. Till båda pläderna skickar jag med en utskrift på en närbild av pläden där man ser hur jag har placerat rutorna.
OBS! Jag har inte skrivit ut färgernas namn utan man får utläsa dem av bilden. Jag har själv inte virkat pläden i den större storleken utan där klippt och klistrat för att få till en bild/färgschema.

BRA ATT VETA!
Tanken är att pläden består av sådana här hexagonblommor som du ser på bilden ovan. Dvs en blomma av 7 hexagoner där alla hexagoner/rutor har varsin färg på ramen. Ingen stans i pläden är 2 rutor med samma färg placerade bredvid varandra.

Nu börjar vi!
Läs igenom hela mönstret inklusive början av detta inlägg innan du börjar, så du har koll på all information och tips!
DU BEHÖVER:
• Virknål 2.5, 3.0 och 3,5
• Garnnål
• Garnpaket i Catania i 10 färger (19 nystan för 100 cm och 36 nystan för 140 cm)
• Färgschema (medföljer i garnpaketen)
FÄRGER
Sippan: Magenta 251
Blad: Fennel 506
Snö: Cream 130
Ramar: Lavender 226, Linnen 248, Princess 398, Lilac 399, Reseda 402, Baby Pink 8414, Baby Blue 8415
TIPS 1!
Börja med att virka en hel hög med sippor med blad och snö, så att du sedan kan koncentrera dig på ihopvirkningen så att färgerna hamnar på rätt ställe.

TIPS 2!
Fäst dina ändar allt eftersom, för de är kolossalt MÅNGA! 8 per hexagon… Hu! Man vill inte ens tänka på hur många de är!
VIKTIGT!
Till själva pläden använder vi virknål 3,5. Rutorna ska mäta 10 cm från hörn till hörn. Om du får andra mått så reglera det genom att byta virknålsstorlek:
• Blir dina rutor större, gå ner till virknål 3,0. Om inte, så kan du få problem med att gå garnet i garnpaketet att räcka. Det är beräknat på rutor som mäter 10 cm.
• Blir dina rutor mindre, gå upp till virknål 4,0. Om inte, så kommer dina rutor bli för kompakta.

TREDIMENSIONELL SIPPA
Antal: 91 (liten pläd) alt 169 (stor pläd)
Färg: Magenta 251
Börja med en magisk ring. I ringen virkas 6 stycken blomblad som består av 4 stolpar (=st) med 2 luftmaskor (=lm) mellan blombladen. Varvet avslutas med 1 smygmaska (=sm).
Blomblad 1: 3 lm (= 1 st), 3 stolpar. När du virkat alla 4 stolparna, dra ut virknålen ur din maska och trä den genom den 3:e lm i den första st, sedan genom din senaste maska och virka sedan ihop dem med 1 sm. Resultatet blir ett bulligt (tredimensionellt) blomblad. 2 lm.

Blomblad 2-6: 4 st. När du virkat alla 4 st, dra ut virknålen ur din maska och trä den genom den översta m i den första st, sedan genom din senaste maska och virka sedan ihop dem med 1 sm. Resultatet blir ett bulligt (tredimensionellt) blomblad. 2 lm.
Avsluta med 1 sm runt de 2 lm mellan första och andra blombladet. Ta av garnet.
OBS! Fäst sippans trådar efter att du virkat bladen. Trä garnet på undersidan av rutan, runt hela sippan (i bladets maskor) med din nål. Dra åt litet och din sippa ”poppar” än mer.

BLAD
Färg: Fennel 506
Bladvarvet består av bladpar. Varje blad består av 2 ofullständiga stolpar som virkas ihop med varandra med sista omslaget och genomdraget. Mellan bladparen virkas 2 lm och mellan bladen i bladparet virkas 1 lm. Varvet avslutas med 1 sm.
Blad 1 & 2: 2 lm (= 1 ofullständig st), 1 st utan att göra sista omslaget/genomdraget, virka samman st med sista omslaget/genomdraget, 1 lm, 2 st utan att göra sista omslagen/genomdragen, Virka samman st med sista omslaget/genomdraget, 2 lm.
Blad 3 & 4: 2 st utan att göra sista omslagen/genomdragen, Virka samman st med sista omslaget/genomdraget, 1 lm, 2 st utan att göra sista omslagen/genomdragen, Virka samman st med sista omslaget/genomdraget, 2 lm.
Övriga bladpar: som blad 3 & 4 tills du har 6 bladpar, dvs 12 blad.
Avsluta v med 1 sm mellan första bladparet. Ta av garnet.

SNÖ
Färg: Cream 130
Varv 1. 3 lm (=första st) och 2 st mellan valfri blad, 1 lm, *3 st mellan nästa blad, 1 lm*. Upprepa mellan *orna varvet ut. Avsluta v med 1 sm i den 1:a st. Smyg så med sm fram till närmsta luftmaskebåge (= lmb). Du ska nu ha 12 stolpgrupper (=stgr).
Varv 2. 3 lm (=första st) och 2 st runt lmb. *3 st, 2 lm och 3 st runt nästa lmb (= ett hörn), 3 st*, Upprepa mellan *.orna 4 ggr till. Virka ett sista hörn och avsluta med 1 sm i den 1:a st. Ta av garnet.
Dags att blocka eller stryka (med ångstrykjärn) dina rutor! När de väl är ihopvirkade i nästa steg är pläden svår att stryka då sipporna ju ”poppar upp” och INTE ska plattas till.
OBS! När du virkat EN hexagon helt klar och mätt noggrant så du har måttet 10 cm från hörn till hörn, så är det t o m snön i mönstret som du virkar dina övriga rutor tills det är dags att virka ihop dem. Dvs virka tills du har en hög med sippor med blad och snö, så att du sedan kan koncentrera dig på ihopvirkningen så att färgerna hamnar på rätt ställe.
Till lilla pläden (100 cm) behöver du 91 sippor och till den stora (140 cm), 169 sippor.
RAMEN
Färg: Du ser av färgschemat som följer med garnpaketet till pläden, vilken färg det är dags för. Det bästa är att bestämma sig för i vilket hörn du vill börja och sedan kryssa över rutorna på färgschemat allt eftersom, så att du har koll på vilken hexagon du virkar ramen på.
Du kommer virka ihop dina rutor med ”join-as-you-go” samtidigt som du virkar ramen.

Ruta 1.
Med ramfärgen börjar du i något av hörnen: 3 lm (= 1:a st) och 2 st, och fortsätter sedan runt rutan på samma sätt som varv 2 på snön, dvs 3 st i mellanrummen längs kanterna och hörn: 3 st, 2 lm, 3 st. Avsluta med 2 lm och 1 sm i den första st. Kryp sedan med sm tills du kommer till närmaste mellanrum. Ta av garnet.
TIPS 3!
Om du vill använda dessa rutor till något annat virkprojekt och istället sy ihop rutorna eller virka ihop dem med t ex sm så virkar du dina rutor som ruta 1 här i mönstret.

Ruta 2 och övriga som virkas ihop med någon kant.
Virka på samma sätt som du gjorde på ruta 1 men när det blir dags att virka ihop rutan så virkas:
Hörn: 3 st, 1 lm, 1 fm i hörnet på den andra rutan, 1 lm, 3 st.
Kanter: 3 st, 1 fm i mitten på kanten på den andra rutan, 3 st.

Hörn när du möter 2 rutors hörn: 3 st, 1 fm i den andra rutan, 1 fm i den tredje rutan, 3 st.
Fortsätt nu på samma sätt tills alla dina rutor sitter ihop till en stor hexagon.

BÅRD
Färg: Cream 130
Virknål: 3.0 och 2.5

Varv 1.
Med virknål 3 virkas ett varv med st i den bakre maskbågen (=bmb).
Kanter: 1 st i varje m längs kanterna = 11 st
Hörn: 1 st i första lm, 2 lm, 1 st i den andra lm
Dalar: 1 st i första lm, hoppa så till nästa hexagon, 1 st i andra lm
Summering: längs varje kant ska du ha 13 st

Varv 2.
Med virknål 2.5 virkas en enkel uddspets av luftmaskebågar (=lmb) och fm. Enklast är att börja i ett hörn.
Hörn: 1 fm, 5 lm, 1 fm
Kanter efter hörn: 4 lm, hoppa över första st, 1 fm, *4 lm, 1 fm*. Upprepa mellan *orna 3 ggr till. Du ska nu ha 3 st kvar på kanten.
Dalar: (se även bilden ovan). 2 lm, hoppa över 1 st. Nästa fm virkas med 2 nedtag (dvs du gör en minskning) innan du drar igenom garnet på nålen. Nedtag i den näst sista st (bild 3) och i den andra st på nästa hexagon (bild 4), dra igenom alla 3 m på nålen (bild 5). 2 lm, hoppa över 1 st, 1 fm.
Kanter efter dalar: *4 lm, hoppa över 1 st, 1 fm*. Upprepa mellan *:orna 3 ggr till, 4 lm
Avsluta med 1 sm och ta av garnet.
Summering: 6 lmb längs varje kant (+ 1 hörn på varannan kant)

Har du inte fäst alla trådar ännu, är det dags nu!
Jag vill be dig att respektera min önskan om att bli taggad i alla inlägg (bilder eller texter till bilder) när du visar upp sådant som du virkar efter mina mönster i sociala media. #bautawitch eller #bautawitchmönster.
TIPS 4!
När du tvättar din pläd första gången så gör du det i 60 grader. Övriga gånger i 40 grader. Detta förhindrar ”blödning”. Jag är dessutom en försiktig general som gillar att både ha hängslen och livrem så därför brukar jag även låta en sk ”colour catcher” – en liten servett som fångar upp överskottsfärg, åka med i maskinen. Dessa hittar du bland tvättmedel i livsmedelsaffären.
Bra jobbat! Njut nu av ditt mästerverk!


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, tagga med #bautawitch eller @bautawitch
alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”, som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete!