
Den här pläden har jag haft som ett ”bredvid-projekt” under en ganska lång period. En pläd tar ju ganska lång tid att färdigställa i vanliga fall, även om man bara virkar på just den men jag har alltid en hel drös med virkprojekt som jag virkar på samtidigt. Så ja, den här pläden har tagit lååååång tid att virka klart och jag vet att många väntat på mönstret redan sedan jag la upp de första bilderna i februari förra året. Men bättre sent än aldrig!

Du som är nybörjare och har precis fått till snygga och jämna mormorsrutor kan utan större problem virka denna pläd.
Mönstret är enkelt så den är väldigt avkopplande att virka på framför TV:n för en van virkare/virkerska. Det är plädens färgställningen som gör den unik! Jag kan inte ta på mig äran för virksättet, som är vanliga mormorsränder som virkas i sicksack, utan det är färgsättningen som ger pläden min ”BautaWitch-stämpel”.

Jag kallar pläden Akvarell då jag satt ihop pastellfärger på ett sätt så att de ser ut som vattenfärger som flyter in i varandra. Jag valde ett sicksackmönster då ränderna då inte blir lika markanta utan bidrar till att färgerna liksom ser ut att flyta ihop. Och sen gillar jag förstås Missonis klassiska sicksack!

Pläden har måtten 150×110 cm efter blockning och är virkad med vår fantastiska merinoull. Underbart mjuk och lätt att virka i. Det är ett kvalitetsgarn som inte noppar och ditt arbete håller sig lika fint år efter år. Dessutom är det bara att slänga pläden i maskin om den blir smutsig utan att behöva oroa sig för att garnet ska färga av sig eller pläden ska tappa formen.

Pga den höga garnkvaliteten kostar garnpaketet jag har satt ihop, en rejäl slant men det är väl värda kronor!
Garnpaketet innehåller ett plädens färgschema och 23 nystan merinoull. 20 nystan av Schachenmayr Merino Extrafine 120 och 3 nystan av DMC Woolly:
Schachenmayr
6 nystan linne 103
4 nystan antikrosa 10134
2 nystan dagdröm 141 (melerad rosa)
2 nystan ljuslila 145
2 nystan flanellgrå 191
1 nystan sand 104 (melerad)
1 nystan sahara 108 (beige nyans)
1 nystan ljusgrå 1901 nystan pastellblå 1152
DMC
3 nystan ljuslila 061

Du hittar ditt garnpaket här!
För att virka pläden behöver du även virknål 5 (eller 4,5 om du vet med dig att du virkar åt det lösa hållet) och en garnnål för att fästa dina ändar. Då det är många garnändar att fästa så rekommenderar att köpa våra garnnålar med stort öga i nylon för lätt påträdning.

VIKTIGT!
Garnet är beräknat så att ett nystan räcker ganska exakt till 5 varv. Det blir bara ett par gram kvar av nystanen (vilket du kan se på bilden här ovan. De små garntussarna är vad som blivit över efter 5 varv). Det är alltså mycket viktigt att hålla måtten i mönstret för annars kommer garnet i garnpaketet inte att räcka.
Får du inte måtten att stämma är det viktigt att korrigera din virkning genom att antingen gå ner i storlek på virknålen eller minska antalet maskor.

ETT MÅSTE!
Börja med att virka en provlapp så att du är säker på att dina mått överensstämmer med mina här i mönstret.
Lägg upp maskor (minst 59 m dvs 28 m x2 + 3 lm som blir din första st på varv 1) så att att du har tillräckligt många för att kunna mäta ett upp och nedvänt V enligt bilden här nedan. När du virkat ca 5-6 varv ska ditt hela V mäta 13 cm tvärs över. Mät inte i nederkant vid uppläggningen för ofta virkar man början litet för hårt eller litet för löst.

BRA ATT VETA!
Merinoull ”växer” vid blockning. Innan blockning mäter arbetet ca 138 x 97 cm. Efter blockning 150 x 110 cm.
Ett upp och nedvänt V i sicksackmönstret mäter ca 13 cm oblockat o ca 15 cm blockat.

TIPS!
Virka in dina garnändar under arbetets gång. De blir många och det är inte kul att behöva fästa dem alla på slutet. Som ni ser har jag ibland svårt att komma ihåg mitt eget tips..!

Nu börjar vi!
Mått: 150 x 110 cm (blockad)
Du behöver:
・Ditt garnpaket innehållande 23 nystan merinoull 50 gr/120 m i 10 olika färger
・färgschema
・virknål 5 eller den virknål som du behöver använda för att få korrekt mått enligt mönstret
・garnnål
Du kommer att virka mormorsränder men i sicksack. Mönstret är delbart med 28. För varje upp och nedvänt V behöver du lägga upp 28 m. Det kommer mäta 13 cm innan blockning och 15 cm efter blockning.

Så vill du göra din pläd bredare så handlar det om 15 cm, 30 cm eller 45 cm osv. Och för att få den 15 cm bredare lägger du i så fall upp 28 m extra.
Likaså om du INTE får till masktätheten, trots att du provar att virka med virknål 4 eller lägre, så byt tillbaka till virknål 5 och minska ditt arbete med 28 m istället.

OBS!
Om du tycker det är besvärligt att läsa diagram och tycker att min förklarande text inte är bra nog så finns det många videos på YouTube som beskriver hur man virkar ”granny ripple stitch”.
Ta fram ditt färgschema och det antikrosa garnet. På färgschemat finns det små rutor att kryssa i efter att du virkat klart en färg, vilket gör det litet lättare att hålla reda på, var du är i mönstret.
Gör en luftmaskekedja med 28 m x8 + 3 lm (de sista 3 lm är din första st på varv 1.) Totalt: 227 lm.
TIPS!
Det är alltid viktigt att inte göra lm-kejan för stram. Att virka den för hårt kan vara svårt att åtgärda i efterhand. Bättre då att den är litet åt det lösa hållet för vi kommer att virka en kant runt om pläden och den trollar trollar bort litet av ”slappa maskor”. Så blir din kedja tight så repa upp och byt till en större virknål. Glöm inte byta tillbaka till din vanliga på varv 1 bara!
Varv 1. I den 5:e lm virkar du i en och samma m 3 st som du väntar med att göra sista omslaget på tills du har dem alla på nålen (=en mouche), *1 lm, hoppa över 2 lm, 3 st i en och samma m*, upprepa mellan *:orna 3 ggr, 2 lm, 3 st i en och samma m, upprepa mellan *:orna 3 ggr, 1 lm, en mouche, hoppa över 2 lm.
Nu har du virkat ditt första upp och nedvända V. Fortsätt sedan på samma sätt tills varvet tar slut. så som diagrammet visar här ovan.
Varv 2 och alla övriga varv. Virkas på samma sätt som varv 1 men du virkar dina stgr runt lmb.

KANT
Om du inte har fäst alla ändar ännu så kan du gömma de sista när du virkar din kant genom att virka över dem.

Ta fram färgen linen. Vi börjar i nederkanten precis innan dina V:n och spetsar
Kanten virkas med halvstolpar då de är lika snygga på både fram- och baksidan.
Långsidor: 2 hst runt varje kantstolpe
Nederkant: 3 hst runt varje lmb med undantag för:
Första toppen virkas: 2 hst, 2 lm, 1 hst.
V-dalar: 1 hst utan några lm före och efter.
V-toppar: 3 hst, 2 lm, 3 hst
Sista toppen: 1 hst, 2 lm, 2 hst
Överkant: Som nederkanten med undtantag för:
De yttersta dalarna: Du virkar 2 hst längs långsidan som vanligt och så direkt 3 hst när pläden börjar gå inåt. Och tvärtom om när du kommer till långsidan i slutet av överkanten.

Det är oerhört viktigt att blocka pläden för att den ska få en fin form och rätt mått. Det finns olika sätt att blocka och många tycker att man bör göra det på traditionellt sätt genom att blöta det virkade och sedan nåla fast det i önskad form på en blockningsmatta där det sedan får torka. Gör så om det känns rätt för dig och du har tålamodet! Personligen så använder jag ångstrykjärn. Jag stryker på pläden och drar litet i sicksacken. Ett lakan mellan pläd och strykjärn är att rekommendera.
Nu är din Akvarellpläd redo att pryda din soffa!


OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Lägger du ut foton på det du virkar efter mina mönster,
oavsett social media, tagga med #bautawitch eller @bautawitch
alternativt att du skriver texten: ”mönster av BautaWitch”,
som ett litet tack för att du haft glädje av mitt arbete!