Jag har tidigare delat ett rosmönster med er. Det är dock hela 4 år sedan! Jösses så tiden går!
Det var en betydligt enklare ros (utseendemässigt) än den jag nu har designat, men ändå fantastiskt söt som mindre dekoration. Jag har t ex använt mig av den till att pryda min ”all-time-favourite-korg” och till bokmärken som jag virkade till min Mamma och Svärmor Ullas ära och kallade Ullas bokmärke. Ja, båda heter de Ulla…
Min första ros påminner om en rossort som heter ”The Fairy”. Enkel att sköta och blommar med härliga rosa blommor hela sensommaren och ändå in i oktober.
Länk till den enklare rosen.
Länk till korgen.
Länk till bokmärket.




Ju duktigare virkerska man blir, desto mer kräsen blir man! Det är få ting i denna värld som är vackrare än rosor för mig! Så jag utmanade mig själv, att designa ett nytt rosmönster. En ros som verkligen ska kännas naturtrogen. Min förebild har varit den storblommiga Queen Elizabeth, som jag fullkomligt älskar!
Det här är ett är ett ©BautaWitch-mönster!
Jag lägger ner åtskilliga timmar, mitt hjärta och själ i mina mönster.
Sedan delar jag dem gratis här i bloggen med dig! Var snäll och respektera mitt arbete! Det gör du genom att tagga de bilder du lägger ut på det du virkar efter mina mönster, på social media med BautaWitch.se (FB) alt #BautaWitch (Instagram). TACK!
BautaWitch naturtrogna rosor
Garn: Catania i färgerna Orchid 222 och Moss 412.
Virknål: 3,5
Garnåtgång: Du får ut 7 rosblommor på ett nystan.
Storlek: Rosen blir 7 cm i diameter och bladet blir 6,5 cm långt.
TIPS! Mina rosor går att variera i både storlek och utseende. När du har virkat ett par stycken och blivit varm i kläderna, kan du själv experimentera med antal maskor, v:n för blombladsbågar och hur många av varje sort.
Vill du göra riktigt stora rosor, så gör du fler lm i början (antalet ska gå att dela med 3 + 4 lm) för att lägga till fler rosblad och de sista rosbladen virkar du då med trippelstolpar (13 st per v).
– Börja med att göra en lm-orm med 38 m.
– Gör ett omslag runt nålen och stick så ner den i 5:e maskan från nålen och virka en st. = Ditt första V.
– Hoppa över *2 lm, virka 1 st, 2 lm och ytterligare 1 st i samma m*. Upprepa mellan *:orna ytterligare 10 ggr. = 12 V:n.
– Virka 3 lm, vänd (= 1 st), 1 st i lmb, 2 lm, 2 st i samma lmb.
– *2 st, 2 lm, 2 st i nästa lmb.*
– Upprepa mellan *:orna varvet ut.
Dags för blomblad!
De första 3 blombladen virkas av 7 hst.
– Virka 2 lm, vänd.
– *Hoppa över 2 st virka 7 hst runt lmb, hoppa över 2 st, 1 fm, hoppa över 2 st, 1 fm*.
– Upprepa 2 mellan *:orna ytterligare 2 ggr så du har 3 blomblad med hst.
Nästa 4 blomblad virkas av 9 st:
– *virka 9 st runt nästa lmb, hoppa över 2 st, 1 fm, hoppa över 2 st, 1 fm*. – Upprepa mellan *:orna ytterligare 3 ggr så du har totalt 4 blomblad med st.
De slutliga 5 blombladen virkas av 11 dst:
– *virka 11 dst runt nästa lmb, hoppa över 2 st, 1 fm, hoppa över 2 st, 1 fm.*
– Upprepa mellan *:orna ytterligare 4 ggr så du har totalt 5 blomblad med dst.
(Vill du göra din ros ännu större och har virkat fler lm från början och har fler V:n, så använd nu trippelstolpar och gör 13 tst runt varje lmb.)
Avsluta med 1 sm och ta av garnet. Spara dock ca 3 dm så du har gott om garn att sy ihop din ros med.
Montering
Du rullar ihop din ros och börjar med de minsta blombladen så att de hamnar i rosens mitt. Till skillnad från mitt tidigare mönster så rullar du rosen så att rätsidan hamnar på utsidan av rosen och avigsidan syns från ovansidan. Då får blombladen en naturligare ”look” då de liksom lutar sig bakåt.
När du är nöjd med hur du format din ros använder du dina garnändar till att sy ihop den. Sy i lm-kedjan. Se de förklarande bilderna här ovan. Sy INTE i stolparna som bildar det första varvet V:n, om du tänkt göra en ruta av din ros, så småningom.
Blad
Om du vill att dina blad ska sticka ut lagom mycket bakom din ros behöver du börja med 17 lm. När du virkat några stycken så kan du själv experimentera litet och göra dem dem mindre, längre, bredare eller smalare, om du önskar.
– 17 lm
Nu kommer du att börja virka från bladets spets.
– 1 fm i andra m från nålen, 1 hst, 1 hst, 1 st, 1 st, 1 dst, 1 dst, 1 dst, 1 dst, 1 dst 1 dst, 1 dst, 1 st, 1 st, 1 hst, 1fm. Vänd nu inte utan fortsätt runt.
– 1 fm, 1 hst, 1 st, 1 st, 1 dst, 1 dst, 1 dst, 1 dst, 1 dst 1 dst, 1 dst, 1 st, 1 st, 1 hst, 1 hst.
– 1 sm i den allra första fm på varvet. 1 lm.
Bladnerv: sm genom de 16 lm i mitten av ditt blad. Avsluta med 1 sm utanför bladets kant.
Sy fast ditt blad i mitten av din ros. INTE i stolparna på rosens första varv. De kan du komma att behöva om du så småningom vill virka din ros till en ruta. Min ambition är att så småningom även dela ett sådant mönster med dig här i bloggen… Jag har bara några andra projekt att avsluta först!
Ni vet hur det är!
Hoppas du nu känner dig lika nöjd med din ros och eventuella blad, som jag gör med mina!
Kram så länge! ❤️
Jag vill påminna om att det här är ett är
ett ©BautaWitch-mönster!
Jag lägger ner åtskilliga timmar, mitt hjärta och själ i mina mönster.
Sedan delar jag dem gratis här i bloggen med dig! Var snäll och respektera mitt arbete! Det gör du genom att tagga de bilder du lägger ut på det du virkar efter mina mönster, på social media med BautaWitch.se (FB) alt #BautaWitch (Instagram). TACK!
