Quantcast
Channel: DIY – Do It Yourself – BautaWitch
Viewing all 219 articles
Browse latest View live

DIY – Virkad halsduk med vågmönster i mjukaste merinoull

$
0
0


Med vissa virkprojekt blir man mer nöjd än med andra… Jag är redan vansinnigt förtjust i min senaste halsduk! Det vackra vågmönstret bildas av ett varv med stolpar i olika höjd och därefter ett varv med fasta maskor. Jag såg dessa vågor för första gången hos den otroligt kreativa och inspirerande virkdesignern Susan Pinner. Hon kallar sin halsduk ”The Fruit Salad Wave Scarf”.


Jag har anpassat Susans mönster så att det passar vårt underbart mjuka merinoull, DMC Woolly och ja, valt färger som tilltalar mig litet mer. 😉

Vågmönstret är hemskt roligt att virka men för att få alla dessa trippel- och dubbelstolpar jämna och snygga, rekommenderar jag dig att använda en riktigt bra virknål, som fantastiska Clover Amour. Den glider genom maskorna och fastnar aldrig med spetsen.


DMC Woolly är en superwash merino ull så det du virkar i det är enkelt att sköta om och tvätta. Bara att stoppa i maskin. Men torktumla inte utan blocka ditt arbete.

När du virkat din halsduk/pläd färdigt ska den också blockas då den först då får den storlek som tänkt. Efter blockning ”växer” ett arbete i superwash merinoull upp till 30%! Väl blockat kommer det sedan inte att dra ihop sig igen. Inte heller efter tvätt.


BLOCKNING 

Du behöver en blockningsmatta och nålar som INTE rostar. I leksaksaffärer hittar du t ex mattor i tunn skumgummi i form av pusselbitar som du sätter ihop till önskad storlek.

Du kan antingen skölja din halsduk i kallt vatten och sedan spänna upp den till önskad storlek med nålarna på mattan. Eller först nåla upp den och sedan köra en ”steamer” över den alternativt ett ångstrykjärn. Du ska alltså inte stryka med strykjärnet utan spruta ånga över det. Ett vattenspruta med kallt vatten fungerar självklart också som alternativ.


MÅTT
Innan blockning hade min halsduk måtten 176 cm x 25 cm (exkl fransar). Efter blockning: 184 cm x 28 cm (exkl fransar).

VILL DU ISTÄLLET VIRKA EN PLÄD?
Mönstret är beroendeframkallande och vill du fortsätta virka det så att du istället får en pläd och vackert blickfång till din soffa så är längden perfekt. Det är bara att börja om med färgordningen och vill du t ex ha din pläd 1.40 m bred så beställer du 5 garnpaket istället för 1.
Kanske du istället vill göra en liten söt babypläd? Köp då 2 garnpaket. Halvera i antalet maskor (175 + 3 + 1) och virka randningen 4 ggr. Din pläd får då måttet 92 x 112 cm (om jag räknat rätt…)


VIKTIGT – GARNÅTGÅNG

Garnet i mitt garnpaket är denna gången inte rikligt tilltaget utan allt garn går i stort sett åt. I synnerhet om du gör fransar på din halsduk. Därför är det viktigt att du inte virkar för löst så att halsduken får andra proportioner. Då kommer ditt garn inte att räcka. Du ser av bilden här nedan att ”2 vågor” = 14 cm.


Jag rekommenderar starkt att du virkar en provlapp med minst 3 vågor så du kan mäta ordentligt innan du börjar. Märker du att dina mått är större så har du 3 alternativ: byt till en mindre virknål, börja med ett färre antal lm eller beställ mer garn! Det är alltså INTE fel i mönstret om du inte får garnet att räcka.


Då alla (konstigt nog 😃) inte är lika förtjusta i rosa/lila toner som jag är, kan jag rekommendera våra nya färgkoordinerade 7-packar av DMC Woolly. De passar alla utmärkt till denna halsduk. (Precis som våra Catania 7-packar är det jag själv som satt ihop dessa färgkombinationer, så de är unika för BautaWitch.com.) Eller varför inte välja ut dina älsklingsfärger själv av de 44 vackra nyanser vi har i lager för närvarande?! Du hittar dem alla i min webbshop!

Nu börjar vi!

Halsduk i merinoull med vågor

TIPS!
Jag brukar använda en storlek större på min virknål när jag börjar ett arbete med en lm-kedja. Risken är annars att man virkar den för hårt och halsduken blir skev. Så jag använde virknål 5.

Om du vill ha fransar på din halsduk så se till att alltid lämna garnändar som är minst 25 cm långa, i början och slutet av varje färgbyte. 

✔ Börja med färgen silver (den mörka kanten kommer du att virka allra sist) och virknål 5:
– Gör en lm-kedja med 354 m. Antalet maskor ska vara delbart med 14 + 3 + 1 vändmaska.

✔ När det nu är dags för första v så vänd lm-kedjan så att du har den undre kanten överst. Då får du en snyggare kant utan en massa hål.

– Vi börjar med ett v med st. Byt till virknål 4,5 eller den virknål du behöver för att få rätt mått.
Stolpvarven kommer att virkas från rätsidan och varven med fm från avigsidan.


Varv 1:

✔ Nu ska du virka enligt diagrammet ovan:
1 fm x3, *1 st x2, 1 dst x2, 1 tst x3, 1 dst x2, 1 st x2, 1 fm x3*. Upprepa mellan *:orna v ut. Ta av garnet.

Varv 2:
Byt till färgen ”Blåbär & mjölk”:
Virka 1 fm i varje m. Ta av garnet.

Varv 3:
Byt till färgen grå:
Dags för st igen enligt diagrammet men nu börjar du ”högst uppe på vågen”, dvs med 3 tst. Den första tst virkas med 4 lm. Dessa 3 tst ska hamna över de 3 fm på det första v du virkade.
4 lm (= 1 tst), 1 tst x2, *1 dst x2, 1 st x2, 1 fm x3, 1 st x2, 1 dst x2, 1 tst x3*. Upprepa mellan *:orna v ut. Ta av garnet.

Varv 4:
Virkas som v2 med färgen ljuslila.

Nu vet du hur man virkar mönstret! Det är dessa 4 varv som upprepas hela tiden. Du ska ha 18 varv med st och 18 v med fm när du är färdig. Varven med st virkas från rätsidan och varven med fm från avigsidan.


FÄRGSCHEMA

Jag har numrerat de färger som jag använt mig av med 1 till 7. Har du själv valt färger eller kanske tänkt virka med någon utav mina andra färgkombinationer och ändå vill placera färgerna i en viss ordning, så kan du använda dig av min. Sätt bara nummer på dina egna färger och var sedan konsekvent. Ett tips är att välja den mörkaste av dina färger till den avslutande kanten för en snygg inramning, dvs som färg nr 7.

Avslutande kant:
Med färgen rök virkas nu även ett v med fm längs den nedre kanten. Detta gör du från avigsidan. Precis som du gjort med övriga v med fm.

Blocka nu din sjal. Jag har förklarat tidigare i mönstret hur du går till väga på bästa sätt.


FRANSAR

De garnändar som du sparat vid färgbytema kommer inte att räcka för att göra dina fransar. Vi behöver göra fler!
– Klipp ca 50 cm långa garnändar av det garn du har kvar.
– Vik dem dubbelt och fäst dem i nederkanterna av din sjal (jag satte mina i ungefär varannan maska). Använd en tunn virknål eller garnnål till detta. Fäst dem med en liten robansknop.
– Mina fransar består av 8 enkla garnändar. Jag knöt ihop dem 8 och 8 ca 1-2 cm nedanför kanten.
– När jag var nöjd med antalet fransar använde jag faktiskt mitt sngstrykjärn och strök på dem för att få dem raka. Det var ett fasligt trassel innan.
– När fransarna är raka och fina klippte jag dem jämna. Mina fransar mäter efter det 21 cm från kanten.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter mina mönster gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad skyddsängel

$
0
0

”Allting ordnar sig” med en liten skyddsängel på din axel.


Den lilla skyddsängeln med rosa klänning blev till på Nyårsdagen efter att jag och min Mamma pratat om små enkla dockor som hon stickade på 70-talet efter en beskrivning i Ica Kuriren. De stickades med ränder, av restgarner, i ett enda stycke. Min skyddsängel är inspirerad av dem och gjord på motsvarande sätt, fast virkad.

När jag googlade på ”enkla stickade dockor” fick jag napp direkt. De kallades tydligen Stickedockor. Du hittar en artikel om dem här!

Så låt oss kalla mina för Virkedockor. De är enkla att virka och passar även dig som är nybörjare. Du behöver dock veta hur man gör en magisk ring och hur man ökar och minskar med fm.

Behöver du en refresh för magisk ring, så hittar du det här!

Precis som Stickedockorna är det bara din fantasi som sätter gränser för hur du klär dina Virkedockor eller ger dem för karaktärer. Jag kommer garanterat att göra många fler varianter längre fram.


Den första ängeln jag virkade (den med rosa klänning), virkade jag med fm fram och tillbaka med början vid fötterna. Därefter sydde jag ihop den bak, fyllde den med vadd och slutade med att virka ihop huvudet. Hon blev jättesöt men jag gillar inte att hon liksom blev ”randig”.


Så när jag virkade ängel nummer 2 (den med gul klänning) valde jag, att istället virka fm runt, runt. Jag började istället med huvudet och slutade med fötterna. Det blev bättre!


Du kan använda det sätt som passar dig bäst. I mitt mönster visar jag hur jag virkade den gula ängeln då det är den som jag blev mest nöjd med.


”Hur du än mår, vad du än gör, finns din skyddsängel precis ovanför.”

Änglarna är roliga och lätta att virka och när du gjort en kommer du garanterat att vilja göra flera. För vem skulle inte bli glad av att få en fysisk liten söt skyddsängel? Att ge bort en liten virkad skyddsängel är verkligen en omtänksam och uppskattad present!


Experimentera gärna med hårfärg, hudfärg och färgen på klänningen. Och varför inte göra vingarna i glittrigt silver eller guld?


Skyddsängel

Storlek:
ca 14 cm hög

Själva ängeln är virkad med virknål 2.5 i Catania. Virkar du hårt, så använd virknål 3.0 istället. Vingar, detaljer på kjol och hårband är virkade med glittergarnet Durable Glam. Båda garnerna hittar du i mängder av färger i min webbshop. Här är de färger som jag använt mig av:

GARNFÄRGER:
Skor: Anthracite 429
Strumpor: White 106
Hudfärg: Apricot 263
Klänning: Vanilla 403 (alt Light Pink 246)
Hår: Teddy 161
Vingar: vit Durable Glam

Vill du använda exakt samma färger som jag gjort så finns det ett garnpaket med allt garn du behöver för att virka båda mina änglar. Det räcker faktiskt till ca 6 stycken, då de drar väldigt litet garn.

Du behöver även:
– Litet restgarn till ögon
– Vadd
– Virknål 2.5 eller 3.0
– Markör
– Sax
– Tunn garnnål (Jag använde både vår garnnål med stort nylonöga samt pärlnål.)

GÖR SÅ HÄR:
Dockan virkas runt, runt med fm. Använd markör för att hålla koll på dina varvbyten.

Färgbyten:
Byte av färg sker ungefär mitt bak på dockan. Jag avslutade en färg med 1 sm och började nya färgen med 1 lm någon m tidigare än avslutet.



Håret:

Färg: Teddy 161
Varv 1 Gör en magisk ring med 8 fm runt
v2 2 fm i varje m = 16 fm
v3 (2 fm i samma m, 1 fm, 1 fm, 1 fm) x4 = 20 fm
v4 1 fm i varje m = 20 fm
v5 (2 fm, 1 fm) x10 = 30 fm
v6 1 fm i varje m = 30 fm
v7 (2 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm, 1 fm) x5 = 35 fm
v8-10 1 fm i varje m = 35 fm

Ansiktet:
Färg: Apricot 263
v11-18 1 fm i varje m = 35 fm

Klänning:
Färg: Vanilla 403
v19-28 1 fm i varje m = 35 fm
v29A 1 fm i bmb (förbereder för kjol) = 35 fm

Trosor:
Färg: Vanilla 403
v30-32 1 fm i varje m = 35 fm

Ben:
Färg: Apricot 263
v33-41 1 fm i varje m = 35 fm

Strumpor:
Färg: White 106
v42-43 1 fm i varje m = 35 fm

Skor:
Färg: Anthracite 429
v44-45 1 fm i varje m = 35 fm
v46 På detta v gör du dina minskningar på utsidan av dockan. Har du börjat v mitt bak:
1 fm x6, 2 fm tills x3, 1 fm x12, 2 fm tills x3, 1 fm x5 = 29 fm
v47 1 fm i varje m = 29 fm


Kjol på klänningen:

Färg: Vanilla 403 (alt Light Pink 246)
Kjolen virkas i den fmb på v 29. Placera arbetet så att du har huvudet närmast dig.
v29B 2 fm i fmb i varje m = 70 fm
Kjol v2-6 1 fm i varje m = 70 fm
Kjol v7 (3 lösa lm, hoppa över 1 m, 1 fm) x35 = 35 lmb


Byt färg
: vit Durable Glam
Kjol v8 (3 lm, hoppa över 1 m, 1 fm) x35 = 35 lmb


Vingar x2:

Färg: vit Durable Glam
Ju hårdare du virkar desto stabilare blir vingarna.
21 lm
v1 Börja v i den 4:e m från nålen: 1 fm i varje m, vänd = 18 fm
v2 1 lm, 1 fm i bmb x16, vänd = 16 fm
v3 3 lm, 1 fm i bmb x16, vänd = 16 fm
v4 1 lm, 1 fm i bmb x14, vänd = 14 fm
v5 3 lm, 1 fm i bmb x14, vänd = 14 fm
v6 1 lm, 1 fm i bmb x12, vänd = 12 fm
v7 3 lm, 1 fm i bmb x12, vänd = 12 fm
v8 1 lm, 1 fm i bmb x10, vänd = 10 fm
v9 3 lm, 1 fm i bmb x10 = 10fm, 1 lm, vänd ej utan nu ska du virka längs kortsidan.
Trä virknålen genom 1 av maskbågarna i de 5 ribborna, dra garnet genom alla 6 m samtidigt och virka 1 fm. Ta av garnet.


MONTERING:
– Fyll din docka löst med vadd. Dockan ska vara platt från sidan.
– Sy ihop skorna.

Ben:

Sy en söm från skorna upp till trosorna så att dockan får 2 ben.

Hals:
Trä en garnände på tunn nål så du kommer genom maskorna på det första varvet av klänningen. Börja mitt bak och trä nålen genom varannan maska. Dra åt garnet och knyt ihop ändarna då det bildats en hals.

Armar:
Sy stygn längs dockans sidor så att 2 armar bildas.

Vingar:
Sy ihop vingarna och sy fast dem på ryggen med så osynliga stygn som möjligt.

Ansikte:
Brodera ögon med ett par stygn.
Måla små rosiga kinder med din rouge.

Hår:
Färg: Teddy 161
Använd dubbelt garn. Stick en nål tvärs genom dockans huvud från sida till sida. Upprepa tills du har tillräckligt med hår för 2 tofsar (ca 20 ändar på var sida). Klipp tofsarna i lagom längd.

Hårband/rosetter x2:

Färg: vit Durable Glam
35 lm
Knyt rosetter runt tofsarna innan du klipper av ändarna så har du mer att knyta med.

”Don’t fly faster than your guardian angel!”

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad romantisk kofta

$
0
0


Den här koftan är väldigt speciell för mig då det är mitt första plagg som jag designat i fler än en storlek. Jag har lagt ner sjukt mycket tid på att få till det.

Jag har undvikit att designa virkade kläder som kräver flera storlekar. Jag har nämligen ingen beklädnadsteknisk utbildning. För att vara ärlig, så har jag i vanliga fall inte heller tålamodet att virka samma sak flera gånger. Mitt huvud är så fullt av idéer till nya virkprojekt att jag bara vill starta nästa.

Så vid de få tillfällen jag har designat ett klädesplagg har jag bara gjort det i en storlek. Min egen.


Den här koftan blev dock så otroligt lyckad och garnet är så underbart mjukt och härligt att virka i, att jag t o m tyckte det var roligt att testa och se om jag skulle kunna klura ut hur många maskor och ökningar som krävdes att även göra den i en större storlek.

Mönstret finns i storlek S/M och L/XL men det går även lätt att anpassa för dig som har storlek XS och M/L. Detta görs genom minskningar strax under ärmhålen motsvarande de första varvet med ökningar för midjan. Då blir din kofta inte lika vid och kommer sitta bättre.


Den rosa koftan visas här av 3 generationer och storlekar. På min yngsta dotter, Danijela som är en typisk 36:a fast med byst. På min lilla Mamma som egentligen har 32/34 i storlek (så för att koftan ska sitta riktigt bra på henne hade jag behövt göra ärmarna kortare samt gjort minskningar under ärmarna) och på mig själv som är en 36/38.


Den grå koftan är på dessa bilder inte helt klar (den har ingen knappslå eller knapphål ännu) då den ”modellas” av min väninna och Danijelas gudmor, Julia. Hon är 1.72 lång och har storlek 44/46 samt BH 85C.


Måtten på de 2 storlekarna ser du av bilden här nedan:

För att ge koftan en romantiskt kvinnligt utseende har jag gett den en illusion av midja med ökningar över stussen.

Materialmässigt har jag använt en tråd av ett lyxigt Super Kid Mohair garn blandat med silk och en tråd av vår underbara 100% merinoull, DMC Woolly. Det ger koftan ett utseende som påminner om ett fluffigt drömlikt moln i ljusrosa (eller ljusgrått).


Det här mönstret har varit roligt och lärorikt för mig att designa men det har tagit oerhört mycket tid och energi, så denna gång har jag faktiskt valt att inte dela det fritt här i bloggen.

Istället kommer du som köper koftans garnpaket av mig, att få en utskrift av mönstret tillsammans med garnet. Det är liksom enda möjligheten jag har, att få ”lön för mödan” som mönsterskapare. 😉 Mönstret är på 14 sidor och innehåller många förklarande bilder.


Garnpaket till koftan finns i ljusrosa och ljusgrått för storlek S/M och L/XL. Vi har ett begränsat antal garnpaket i lager men tar givetvis ta hem fler om de skulle ta slut. Du hittar dem här!

Tycker du om koftan men vill virka den i en annan färg? Vissa pasteller av DMC Woolly, som ljusblå, ljuslila och mint, fungerar utmärkt tillsammans med Ricos Super Kid Mohair Loves Silk, i den färg som heter Ice. (Det är samma som jag använt till den ljusgrå koftan.)

Vill du ha en annan starkare färg, så maila mig: asa@bautawitch.se, så beställer vi hem garn till dig i önskad kulör. Leveranstiden är då ca 2-3 veckor.


Vi lämna 10% rabatt på de ljusrosa o ljusgrå garnpaketen och du får alltså med mönsterutskriften utan kostnad. Jag kommer åtminstone till en början, INTE sälja mönstret utan garn.

Garnpaketen för storlek S/M innehåller:
– 9 st 50 gr nystan DMC Woolly
– 5 st 25 gr nystan Rico Essentials Super Kid Mohair loves Silk
– Mönsterutskrift medföljer gratis

OBS! Vill du göra din S/M kofta något längre behöver du köpa till ett nystan Rico Essentials Super Kid Mohair loves Silk. Du har ca 30 gr DMC Woolly över att använda till något extra varv på längden.

Garnpaketen för storlek L/XL innehåller:
– 11 st 50 gr nystan DMC Woolly
– 6 st 25 gr nystan Rico Essentials Super Kid Mohair loves Silk
– Mönsterutskrift medföljer gratis

OBS! Vill du göra din L/XL kofta något längre behöver du köpa till ett nystan av vardera sort.

(Ett nystan Rico Essentials Super Kid Mohair loves Silk väger 25 gr och räcker till samma virkade yta som 86 gr av DMC Woolly.)


För att virka koftan behöver du även (ingår ej):

– virknål 7 och 8 till koftan samt 5 till knapparna.
– 10 markörer
– garnnål
– 5 knappar

Du kan välja att köpa knappar eller virka dina egna så som jag gjort. Jag visar självklart i mönstret hur du virkar mina knappar.

När jag skulle hitta knappar till koftan jagade jag runt både på nätet, i Katrineholm och Stockholm för att finna de rätta. Jag köpte flera men var inte 100 % nöjd med några av dem. Så när jag kom hem efter en helg i Stockholm hos mina döttrar, virkade jag även mina egna. Sen bad jag er, mina virkvänner om hjälp med att välja. 80% gillade mina virkade bäst! Så det är dem som nu sitter på min kofta.

Sedan dess har jag även lyckats få fatt i litet större pärlformade knappar: 16 mm som vi säljer i min webbshop om du vill ha en mer romantisk och elegant touch på din kofta.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mina mönster med dig! 

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med @bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Min virkade vårsjal får nytt liv med Durables yarncakes

$
0
0

Durable-Colurful-Glam-färger-vårsjalVåra underbara yarncakes från Durable, Colourful Glam är så läckra! Jag har länge gått och suktat på färgen Lipstick! Jag tycker det är så läckert med rött, rosa och den matchande glittertråden som dessa nystan innehåller.

Ett nystan väger 200 gr och är hela 750 m långt. Det är en blandning av bomull, akryl och litet glittrig polyester och tanken är att ett nystan ska räcka till en sjal. Just detta var min utmaning, då jag ville försäkra mig om att det faktiskt räcker till min vårsjal.

Virkad-vårsjal-by-BautaWitch-LipstickOch det gör det! Men det behövs några mindre anpassningar av uddkanten och därav detta blogginlägg.

Min vårsjal kom till i februari 2018, så för ganska exakt 2 år sedan. Det har varit ett av mina mest populära mönster sedan dess.

Volangsjal-Romantic-Holiday-by-BautaWitchDen har även fått en mycket populär ”syster” i sjalen Romantic Holiday som i stort sett är samma sjal men med en romantisk volangkant runt om. Den är om möjligt, faktiskt ännu mer omtyckt.

Romantic Holiday virkade jag i vårt svala, vackra linnegarn, DMC Natura Linen och även den finns som ett garnpaket i min webbshop.

 

Vårsjalen i sin orginaltappning virkade jag i Catania i 2 färgställningar, rosa och turkos. De finns båda fortfarande som garnpaket i min webbshop.

BautaWitch-volangsjal-i-merinoull1Båda varianterna finns även i vår varma och fantastiskt mjuka superwash merinoull, DMC Woolly. Både som anpassat mönster för just det garnet och i garnpaket.

WIP-BautaWitch-vårsjal-yarncakeVårsjalen är enkel att virka och passar både dig som nybörjare och dig, som vill virka på något som du inte behöver titta ner på hela tiden. Ändå bildas ett skirt vackert spetsliknande mönster som gör sjalen skön och luftig att bära. Sjalen är helt perfekt virkprojekt framför TV:n och är klar på 4-5 kvällar.

Vårsjal-by-BautaWitch-m-tulpaner

BautaWitch Vårsjal i Durable Colourful Glam

Mått: 165 cm x 80 cm

Du behöver:
1 nystan Durable Colourful Glam
Virknål 3,5

Bilderna som förklarar hur du virkar själva sjalen är från originalmönstret då jag virkade i Catania, därav den turkos färgen. Maskorna är dock exakt de samma, så no worries!

Vårsjal-by-BautaWitch-steg1Börja med: en magisk ring.
Varv 1: I ringen virkar du 6 lm, 3 st, 3 lm (mitten på sjalen), 3 st, 3 lm, 1 st. Dra åt ringen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg2
Varv 2: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg3
Varv 3: 6 lm och vänd. 1 fm i den första lmb, 5 lm, 1 fm i den andra lmb, 5 lm, 1 fm i den mittersta lmb, 5 lm och ytterligare 1 fm i samma lmb, 5 lm, 1 fm i den 4:e lmb, 5 lm, 1 fm i den sista lmb, 3 lm och 1 st i samma lmb.

Dessa 3 varv upprepas (en rapport) nu gång på gång tills det är dags för en uddkant runt om sjalen.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg4Varv 1 = stolpar. 

– 6 lm och vänd.
– 3 st i den första lmb, 1 lm, *3 st i nästa lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på detta varv alltid: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 3 st, 3 lm, 1 st.

Vårsjal-by-BautaWitch-steg5Varv 2 och 3 = luftmaskebågar.
– 6 lm och vänd.
– 1 fm i första lmb, 5 lm, *1 fm i nästa lmb, 5 lm*. Upprepa mellan *:orna tills du kommer till den mittersta lmb på sjalen.
– I den mittersta lmb virkas på dessa varv alltid, 1 fm, 5 lm, 1 fm, 5 lm.
– Fortsätt längs nästa kant med att upprepa mellan *:orna tills du kommer till den sista lmb.
– Sista lmb virkas: 1 fm, 3 lm, 1 st.

Uddkanten börjar du med när du virkat 24 rapporter.

Close-up-BautaWitch-vårsjal-yarncakeAnpassning-uddkant-vårsjal-by-BautaWitchUDDKANT

Hörn A – dvs där du nu har din virknål:
Bild 1. Börja med 4 lm (= första st och 1 lm) och sedan ytterligare 4 st med 1 lm mellan varje. (Du kommer avsluta varvet i samma lmb så att du totalt får 7 st med 1 lm mellan.)
Nu kommer du virka *1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till lmb som bildar sjalens spets.

Sjalens spets:

Bild 2. (1 st, 1lm) x 6, 1 st runt nästa lmb. Fortsätt så längs nästa kant med *1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till lmb som bildar hörn B.

Hörn B:

Bild 3. (1 st, 1lm) x 6, 1 st runt nästa lmb.

I originalmönstret är det en mycket enkel picotkant längs ovankanten på vårsjalen men omväxling förnöjer och vi har ju garn kvar (om dock inte särskilt mycket) så därför fortsatte jag med samma uddkant runt om sjalen denna gången.

Vill du istället ha picotkanten, görs den så här:
2 lm, 1 fm i den första lm, 1 fm i närmaste lmb.

Hörn B ovankant:
För att inte solfjädrarna ska bli för höga och små behöver vi hoppa över en m per solfjäder längs ovankanten.
Bild 4. *1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, hoppa över 1 lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till mitten av sjalen.

Mitten av sjalen:

Med mitten räknar jag de 4 mittersta solfjädrarna. För att du ska få en symmetrisk mitt så har jag här virkat litet annorlunda. När du har 2 solfjädrar kvar att göra innan mitten gör du så här:
Bild 5. 1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, 1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, hoppa över 1 lmb, 1 fm. (Den sista fm ska vara precis i mitten av sjalen. Då har det blivit rätt!) Hoppa över 1 lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, 1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb.
*1 fm i nästa lmb, (1 st, 1lm) x 4, 1 st runt nästa lmb, hoppa över 1 lmb*.
Upprepa mellan *:orna längs hela kanten på sjalen tills du kommer till det första hörnet där vi började varvet.

Hörn A ovankant:
Du har ju redan 5 st med 1 lm mellan varje i denna lmb så vi avslutar med
Bild 6. 1 st, 1lm, 1 st, 1 lm, 1 sm i den första st på v.

Durable-Colurful-Glam-Lipstick-BautaWitch-vårsjalFäst din garnände. Blocka eller stryk försiktigt på din sjal med ett ångstrykjärn. Dra litet i den så att dina kanter på sjalen blir raka och fina och spetsmönstret kommer till sin fulla rätt.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkade blommor som konst

$
0
0


Vi har nyligen renoverat vår hall och jag vill ha något litet annorlunda på en av väggarna där. Jag har därför köpt några metallramar som inte har någon egentlig baksida. Istället har de glasskivor både bak och fram så motivet kan ses från 2 håll. De är perfekta för t ex pressade växter.

Mina ramar är svarta och hängs upp i en liten kedja. Jag har köpt dem på IKEA men de finns i massor av butiker just nu, som H&M Home, Zara Home och Åhléns så du kan lätt få tog på dem.


De underbart söta blommorna hittade jag hos, Celia från Anabelia Craft Design. Hon gör så mycket fint!

Jag tog kontakt med henne och bad om att få göra en svensk översättning med bilder steg-för-steg, då jag vet att många av er tycker det är litet bökigt med engelska mönster och/eller när det inte finns förklarande bilder som visar hur man gör.

Thank You wonderful and much talented Celia for letting me translate your beautiful flower pattern to Swedish! 😍

This is the link to the original pattern: Anabelia’s Five petals tiny flower for all English and Spanish speaking crocheters.


Bladen är mitt eget mönster. Det är samma blad jag använde mig av då jag virkade mina naturtrogna rosor. Jag bara gjorde dem litet mindre så att de matchar dessa blommor bättre.


Virkad liten blomma med fem blomblad

Mönster: Anabelia’s Five petals tiny flower
Orginalmönstret är gjort i ett väldigt tunt garn med virknål 1,25 mm och blommorna blir då verkligen delikata och bara 4 cm stora.
Jag har virkat mina i Catania med virknål 3 och de blir 6 cm.

Färger som jag har använt:
Vanilla 403
Pale green 290
Baby Pink 8414
Rose Gold 433
Vintage Lavender 422


Pistill

🌸 Börja med en magisk ring.
🌸 Virka så runt ringen: 3 lm (= första st), 1 st, 5 lm, *3 st, 5 lm*, upprepa mellan *:orna ytterligare 2 ggr, 1 st, 1 sm i din första st.
🌸 Ta av garnet. Virka in din ände under nästa v.
🌸 Dra åt din magiska ring.


Blomblad

🌸 Byt färg. Börja i mitten av valfri stgr med 1 sm. Virka in din garnände.
🌸 *Hoppa över nästa st och virka istället runt lmb: 1 hst, 4 st, 2 lm, 1 fm i den första lm, 4 st, 1 hst, hoppa över den första st i stgr, 1 fm.* Upprepa mellan *:orna ytterligare 4 ggr. Den allra sista m blir snyggare om du väljer att göra 1 sm istället för 1 sm.
🌸 Ta av garnet och dra änden så den hamnar på blommans baksida.
🌸 Du har nu bara 2 garnändar kvar att fästa. De är dessutom bra att ha om du vill sy fast dina blommor på något.


De gröna bladen

Bladen är mitt eget mönster. Det är samma blad jag använde mig av då jag virkade mina naturtrogna rosor. Jag bara gjorde dem litet mindre så att de matchar dessa blommor bättre.

Tavla
De virkade blommorna blir litet för tjocka för att pressa in mellan de 2 glasen i ramen. Det går men då jag vill att motivet ska vara litet 3D så tejpade jag fast mina blommor på det glas som är tavlans eg baksida med dubbelhäftande genomskinlig tejp.


OBS! Detta är en ©BautaWitch-översättning & tutorial!
Jag delar detta mönster gratis med dig men lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch samt #anabeliacraftdesign.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad handväska med snygga detaljer anno 2020

$
0
0


Sedan förra året har vi ett samarbete med grekiskt företag som tillverkar så snygga väsktillbehör. De syr alla produkter själva på plats i Grekland. Nu till våren har vi tagit hem väskhandtag och vridlås  i créme men vi har även kompletterat med nya väsktillbehör i svart och konjak som är våra största färger på den här typen av produkter.

Vi fick en leverans från Grekland här i veckan och jag måste bara visa er vilken ”refresh” min virkade handväska i Catania fick med nytt vridlås och en längre väskrem med snygga sömmar och tuff kedja.

Själva väskan är den samma min tidigare virkade handväska. Men bara ett byte av lås gör att den får ett helt nytt utseende.

Den nya axelremmen har snygga dekorativa sömmar och är ca 10 cm längre än den vi har sedan tidigare i sortimentet, vilket gör att den hänger snyggt och lagom långt ner om man vill bära den ”cross shoulder”. Vi kommer att sälja båda sorterna av denna typen (axelrem som avslutas med en kedja och hakar) ett tag fram över, så valet är ditt! På bilden här nedan ser du hur den äldre modellen av min väska ser ut.

Crochet-handbags-by-bautawitch
Väskorna är virkad i dubbel tråd av Catania. Resultatet blir så sjukt snyggt! Och väskan blir ändå lätt och enkel att bära. Så himla kul också att ha över 110 färger att välja mellan också! Du hittar kompletta materialkit i min webbshop till både den nya och den gamla varianten och om du önskar att byta färg på garnet är det bara att skriva en kommentar i kassan om byte och till vilken färg inklusive färgnummer.


Virkad handväska med vridlås 

Mått: 28×19 cm (axelrem 110 cm lång)

Du behöver:
🍁 3 nystan Catania (mina väskor är virkade i Mud 406 och Anthracite 429)
🍄 1 lång axelrem
🍂 1 väsklås
🍃 Virknål 5 och 6
🌾 Stopnål (våra minsta nålar med nylonöga är perfekta för detta!)

Gör så här:
Du kommer att virka i dubbelt garn med virknål 6. När du kommer till det tredje nystanet kan du använda båda ändarna ur det samtidigt, alternativt nysta ett 25 gr nystan, så du får 2 separata nystan att jobba med.


Virka 57 lösa lm (varav en är vändmaska) med virknål 6.
Varv 1-56: 56 fm i den bmb. Att du bara virkar i den bmb, ger den snygga ribbade strukturen.


Varv 1: Vänd inte utan fortsätt nu längs nästa kant (dvs ena kortsidan på ditt arbete som så småningom kommer att bli öppningen på din väska) med 1 lm. Nu ska du virka 1 fm i varje ”ribba” så osynligt som möjligt.
På bilden ovan visar jag med nålar i vilken m du bör virka för att resultatet ska bli bäst. Virkar du i en mer ”obvious” m så blir det lätt litet stora hål som sedan inte blir snygga att ha på ett så synligt ställe.
Även detta v virkas med virknål 6 (annars är risken att det blir för hårt/knögligt och öppningen för tajt).
– Du bör ha 27 fm när du virkat längs den första kanten.


Vik nu ditt arbete dubbelt och fortsätter längs den andra kanten på samma sätt. Kom ihåg att placera m så att de syns så litet som möjligt (nålarna på bilden ovan visar var)!

– Du bör ha 28 fm när du virkat längs den andra kanten.

Avsluta v med 1 sm i den första lm på den första kortsidan. Du har nu en öppning på din väska.


Byt till virknål 5 och virka gärna nästa v litet hårt.
Varv 2-4: Börja v med 1 lm och 1 fm i samma lm som sm.
– Virka så fm genom båda mb (en i varje m) runt väskans öppning och avsluta v med 1 sm i den första lm på v.
– Upprepa detta ytterligare 2 v. = 4 v med fm runt din öppning.
(Bild 4 ovan visar hur kanten kommer att se ut i sin helhet när väskan är färdig i den äldre modellen med flap lock.)

Varv 5: Som varv 2-4 men plocka fram D-ringarna till väskhandtaget och placera den upp och ned framför ditt arbete. De virkas fast med fm.
– Den första ringen virkar du fast med de 2 första fm i början av v och med de 2 sista fm på v.
– Den andra D-ringen virkas fast på motsatt kortsida av väskan med 4 fm.
– Avsluta v med 1 sm i den första m på v.
– Lämna en lång ände för att sy ihop väskans ena kortsida och ta av garnet.


Montering:

Sy ihop kortsidorna på väskan med dubbeltråd, uppifrån och ned. Vik gärna in hörnen litet nedtill på väskan när du syr så att de sedan inte står ut utan istället ger väskan en mer ”bullig” form. På bilderna ovan ser du hur jag placerat stygnen om du vill ha litet hjälp med hur du får det snyggast. (Sidorna på väskan ser ju litet olika ut, vilket kan kännas litet förvirrande för en nybörjare.)

Haka fast ditt väskhandtag i D-ringarna.


Lås:

Mät så att ditt lås hamnar mitt på din väska. Sy med enkelt garn.
Den långa flärpen sys fast på baksidan.
Låsdelen sätts fast på framsidan med de 2 benen och ett litet galler (se bilden ovan).

Din väska är färdig att användas! 😃

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Jag har dock ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad pläd i merinoull med mormorsränder på längden.

$
0
0


Jag är så kär i denna pläd! 💕 Om du inte har virkat med vår otroligt härliga och ljuvligt mjuka och 100% superwash merinoull tidigare så är det dags nu! Den kommer från franska DMC och heter DMC Woolly. Jag har tidigare delat mönster med er på mössa, sjal, halsduk och kofta i det.

Vi beställde en ny soffa till jul som är gråblå. Jag har matchat den med matta, kuddar och köpta plädar i ljusrosa. Nu ville jag ha en hemvirkad pläd i flera matchande färger och bestämde mig för att virka i just DMC Woolly denna gång.


Pläden är i en storlek som passar både att ha över knäet som vuxen och som litet större babypläd. Den mäter 90×107 cm efter blockning.

På bilderna i detta inlägg ser ni mina 2 döttrar, Danijela (mörkhårig) och Nikolina (ljushårig) samt våra hundar, Woofie och Happy. Hundarna är av rasen Coton de Tuléar. Jag skymtar själv förbi på någon bild också…

Den här pläden ärett jättebra nybörjarprojekt eller för dig som är van virkerska som vill ha en virkning där du kan hålla ögonen på TV:n och inte behöver tänka så mycket på vad dina händer gör. Mormorsränder är enkla att virka och inte heller uddkanten är avancerad. Ibland är det enkla vackrast!


Pläden är virkad av vanliga mormorsränder. Jag har dock valt att de går längs med filten istället för tvärs över som är vanligast. De går alltså lodrätt istället för vågrätt. För att det ska bildas ränder och inte bara ”duttar” så är det 2 varv av varje färg.

Jag tycker det är väldigt roligt att jobba med färgsättning och placering av färger. Färgerna är placerade så att de liksom flyter in i varandra liksom akvareller och bildar som en synvilla av bredare ränder som går i samma färgskala.


Vill du ha tips och råd med att välja andra färgkombinationer till din filt? Du kanske har grå, gröna eller jordfärger hemma t ex, så hör av dig! Under förutsättning att du inhandlar ditt garn hos mig, så hjälper jag dig gärna med din personliga färgsättning!

Garnet jag använt är otroligt härligt att virka i! Det är även enkelt att sköta om och tvätta. Bara att stoppa i maskin. Men torktumla inte utan blocka ditt arbete.


När du virkat din pläd färdigt ska den också blockas (spännas ut i fuktigt tillstånd) då den först då får den storlek som tänkt. Efter blockning ”växer” ett arbete i superwash merinoull upp till 30%! Väl blockat kommer det sedan inte att dra ihop sig igen. Inte heller efter tvätt.


Virkad pläd med mormorsränder på längden

Mått: 90 cm bred x 107 cm lång

VIKTIGT! Mät din pläd när du virkat ett par ränder. Innan blockning ska ett varv mäta ca 72 cm.
2 varv = 1 rand. 1 rand = 12 gr garn.

Stämmer inte dina mått i förhållande till mina, kommer troligen vissa färger inte att räcka för dig. Dra då ner på antalet maskor. Räkna ut hur många maskor du behöver för att få 72 cm.

Virknål: 5 och 6

Garn – DMC Woolly
Till garnpaketet
som innehåller:
3 nystan Grädde 003 – 4 ränder samt bård
3 nystan Ljusrosa 041 – 12 ränder
2 nystan Rosa 042 – 8 ränder
1 nystan Gammelrosa 043 – 4 ränder
2 nystan Linne 117 – 8 ränder
2 nystan Mint 073 – 6 ränder (räcker till ytterligare 2 ränder vid önskemål)
2 nystan Ljusblå 071 – 6 ränder (räcker till ytterligare 2 ränder vid önskemål)
2 nystan Denim 078 – 5 ränder (räcker till ytterligare 2 ränder vid önskemål)


Nu börjar vi!

Med virknål 6 virkas en lös luftmaskkedja om 199 maskor.


Mormorsränder: Stolpgrupper om 3 stolpar. Ingen luftmaska mellan stolpgrupperna. Första stolpen på varje varv = 3 luftmaskor.

Ett varv innehåller 66 stolpgrupper.
En rand innehåller 2 varv (varv 3 och 4 här nedan).

Byt till virknål 5.
v 1
 De 3 sista lm = 1:a st på v 1, i nästa m virkas 2 st, *hoppa över 2 lm, 3 st i samma m*. Upprepa mellan *:orna tills lm är slut och du har 66 stgr.
v 2 3 lm i sista st på v 1. 3 st i varje mellanrum mellan stgr. Avsluta v med 1 st i den tredje lm i den första st. Ta av garnet.
v 3 Med ny färg. 3 lm (1:a st) och 2 st i mellanrummet mellan sista st och den första stgr. 3 st i varje mellanrum mellan stgr. Avsluta v med en stgr med 3 st.
v 4 3 lm i sista st på v 1. 3 st i varje mellanrum mellan stgr. Avsluta v med 1 st i den tredje lm i den första st. Ta av garnet.


Upprepa v 3 och 4 tills du virkat alla ränder enligt färgschemat här nedan.

FÄRGSCHEMA
Av bilden här nedan ser du i vilken ordning jag har placerat färgerna. Jag har även gjort en lista i textform där du kan bocka av allt eftersom.
Dags att fästa alla garnändar!

BÅRD
Även bården består av mormorsränder. Den avslutas med en liten uddkant.


v 1-3
Med virknål 5 och färgen Grädde virkas 3 v med stgr om 3 st runt pläden med undantag av hörnen.
I hörnen virkas 2 stgr med 3 lm mellan. De hörn som virkas i det första v på pläden placeras i själva lm-kedjan eller där du tycker det blir snyggast. Se närbilder på mina hörn här ovan.



v 4 Mellan stgr virkas 1 fm, 3 lm, 1 fm. För att komma till nästa mellanrum virkar du 2 sm i toppen på stgr. Hörn: *1 fm, 3 lm, 1 fm, 3 lm, 1 fm, 3 lm, 1 fm*.

Nu är det bara blockningen kvar!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Liten virkad regnbåge som symboliserar hopp

$
0
0


”Somewhere, over the rainbow, there are happier days ahead.”

Jag läste om att barn runt om i världen ritar teckningar av regnbågar och sätter i sina fönster för att symbolisera hopp. #coronarainbow Regnbågarna får de som promenerar förbi att le och inger en gnutta hopp. Jag älskar idén! 🥰 Så jag virkade mig en regnbåge i pastellfärger och sedan en till i regnbågens originalfärger. Nu kan jag inte sluta virka dem och har snart en i varje fönster!


Det är inte så många som passerar vårt hus eftersom vi bor på landet och i ett sommarstugeområde dessutom. Inte heller har vi några fönster som syns därborta från vägen men för min egen skull, Görans och våra 3 vuxna döttrar som sedan 4 veckor huserar hos oss, har jag ändå hängt upp dem.


Jag är lyckligt lottad som har mina döttrar hos mig i dessa hemska Coronatider. Min äldsta jobbar hemifrån med 60% permission och min yngsta blev tyvärr nyligen av med sitt jobb pga arbetsbrist. Görans yngsta dotter har sin praktik i Norrköping och har valt att pendla från oss istället för från Stockholm.

Jag satte virknålar i händerna på mina tjejer i helgen så att de ska ha något kreativt att stimulera sina hjärnor med förutom Netflix. De har nu båda börjat virka enkla rutor av stolpar till varsin pläd i Catania. Det ska bli roligt att se om de är tålmodiga nog att få ihop rutor till en hel pläd. Jag hoppas kunna visa upp resultatet för er så småningom.


Jag tänkte jag skulle dela mönstret på mina regnbågar med er och utmana er att virka åtminstone en! Antingen av restgarner ni har hemma eller ännu hellre genom att köpa ett komplett garnpaket av mig. #supportsmallbusiness 🧶

Garnpaketen innehåller 6 färger Catania samt 1 nystan Durable Glam som är ett glittrigt effektgarn. Ett garnpaket torde räcka till säkert 10 regnbågar. Perfekt present att skicka en hoppfull regnbåge i ett brev till dina nära och kära som du inte kan hälsa på just nu.

Regnbåge med fransar

Mått:
13 x 6 cm (med fransar ca 24 cm)

Du behöver:
– Virknål 2,5
– Garnnål
– Vass sax
– (Markör)
– Litet stoppning i form av vadd eller garnändar

Catania i pastellfärger:
Lavender 226
Aqua 397
Light Lime 392
Vanilla 403
Rosé Gold 422
Light Pin 246
Durable Glam i silver

alternativt

Catania i regnbågens färger:
Violet 113
Royal 201
Moss 412
Canary 208
Tangerine 281
Red 115
Durable Glam i silver

GÖR SÅ HÄR
Du virkar med fm och kan välja att antingen virka runt, runt eller avsluta dina v med 1 sm och börja nästa med 1 lm.

Byter färg gör du snyggast genom att inte avsluta den sista m med den gamla färgen utan istället avsluta den med den nya färgen.


Börja med den lila färgen och gör en lm-kedja med 30 m och slut till en ring med 1 sm.
v1 30 fm
v2 2 fm i vart annan m = 45 m
v3 Byt till blått. 2 fm i var 15:e m = 48 m
v4 2 fm i var 24:e m = 50 m
v5 Byt till grönt. 2 fm i var 5:e m = 60 m
v6 60 fm
v7 Byt till gult. 2 fm i var 6:e m = 70 m
v8 70 fm
v9 Byt till orange. 2 fm i var 7:e m = 80 m
v10 80 fm
v11 Byt till röd. 2 fm i var 8:e m = 90 m
v12 90 fm


MONTERING

Du behöver inte fästa ändarna snyggt utan kan knyta ihop dem på baksidan (insidan) eftersom de inte kommer att synas.

Jag brukar undvika att sy så mycket som möjligt då det inte är min starkaste sida så jag har virkat ihop regnbågarna med fm i det glittriga silvergarnet så att de får en ”silverlining”.

– Ta fram silvergarnet.
– Vik din cirkel dubbel och placera stället för varv- och färgbyte i en vikning så att du sedan kan dölja det med dina fransar.
– Virka ihop ovankanten med fm. En i varje m.
– Stoppa litet vadd eller avklippta fransar/garnändar från en tidigare regnbåge i din regnbåge.
– Virka med silvergarnet ihop underkanten med fm. En i varje m.
– Fäst silvergarnändarna.


FRANSAR

Varje frans består av 4 dubbelvikta garnändar. Du väljer själv hur långa du vill ha. Det kan vara bra att ta till litet då det är lätt att du kan behöva klippa dem en massa gånger för att få dem jämna. Mina blev till slut 18 cm långa.


– Förslagsvis gör du dina garnändar 50-60 cm långa. Du ska ha 8 av varje färg (med silver undantaget).
– Håll din regnbåge upp och ner samt med baksidan mot dig.
– Vik 4 lila garnändar dubbla och dra dem med hjälp med virknål genom en eller två maskor i det lila fältet på din regnbåge så du får en ögla. Stoppa in ändarna genom öglan och dra till. Snygga till knuten på framsidan.
– Gör sedan likadant med övriga fransar.
– Klipp fransarna i önskad längd.

Lägg gärna ut en foto på din regnbåge på Instagram och tagga med #bautawitch så jag får se din fina regnbåge (om du har ett konto som inte är privat förstås).

❤ Stay safe! ❤

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿


DIY – Virkad korg med tulpanmotiv

$
0
0


Har du testat motivvirkning? Jag hade tidigare bara gjort en enkel grytlapp med ett hjärta på. Det var ganska enkelt för maskorna hamnade med automatik ovanför varandra och hjärtat blev att se ut som det skulle utan att man behövde fundera så mycket på det.

Ska man däremot virka något runt, runt som en väska eller korg, är det inte fullt lika enkelt. Det var litet mer utav en utmaning att klura ut i huvudet hur man ska få maskorna ovanför varandra istället för diagonalt, men väl testat och nu på pränt är det ingen match för dig att få till denna lilla korg med tulpanmotiv.


Motivvirkning eller ”tapestry crochet” kan virkas med en väldig massa färger och du kan få till verkligt detaljerade motiv. Jag valde dock att starta betydligt enklare med endast 2 färger åt gången samt med en ganska ”barnsligt” utformad tulpan helt utan skuggor och färgskiftningar. Jag ritade den på ett rutat papper.


Till min korg finns ett materialkit att köpa i min webbshop. Det innehåller en avtorkningsbar rund botten 20 cm i diameter samt 3 nystan Catania. Ett för varje färg som vi kommer att använda: Light Blue 173, Light Lime 392 och Orchid 222. Du kommer få en del garn över så du kan virka en liten matchande duk. Eller kanske rent av 2 korgar (fast då behöver du köpa till en extra botten samt 1 nystan till av bakgrundsfärgen, dvs Light Blue 173.)


Bra att veta!

Man kan självklart även virka sig en botten men som första projekt tror jag det räcker gott med att få till väggarna på korgen.
Till en botten som är 20 cm i diameter (dvs den du nu har köpt) behöver du ca 200 maskor för dina väggar.

Detta kan vara bra att veta om du t ex funderar på att rita ditt eget motiv till din nästa korg. Eller använda dig av något korsstygnsmönster som du tycker om.

PS. Kudden på bilden ovan är virkad med mitt mönster ”Tulpaner i snö” och gardinkappan på bilden nedan med mitt mönster ”Japanska blommor”.


Viktigt! Läs detta innan du börjar!

För att dina nystan ska trassla sig så litet som möjligt så tar du garnändarna inifrån nystanet. Då ligger de stilla.

Du kommer hela tiden ha 2 garnändar med dig när du virkar. Den ena virkar du med och den andra virkar du över så att den löper med tills det blir dags att byta färg. Den måste du se till hålls precis lagom spänd så den inte hänger lös eller spänner åt din korg. Du virkar med en tunn virknål (2,5 har jag använt) för att få ditt arbete så tätt att garnänden du virkar över inte syns mellan maskorna.

Du virkar runt, runt utan att avsluta dina varv och använder dig av en markör om du har svårt att hålla koll på var dina varv börjar och slutar.

Vi kommer endast att virka i den bakre maskbågen = bmb och du kommer inte vira garnet runt nålen utan dra det genom den bmb från framsidan på nålen. Detta för att maskorna ska hamna rakt ovanför varandra och inte diagonalt som de annars gör när man virkar fm runt, runt. Detta visar jag i en liten video som min dotter Danijela hjälpte mig att filma. OBS! Titta på den med ljud!

Färgbyten görs genom att du inte gör det sista genomdraget på maskan innan färgbytet med den nya färgen. Även detta visar jag i videon.

Nu börjar vi!


Virkad korg med tulpanmotiv

Mått:
20 cm i diameter med 8 cm höga kanter

Du behöver:
1 st rund botten i konstläder 20 cm i diameter
1 nystan Catania Light Blue 173
1 nystan Catania Light Lime 392
1 nystan Catania Orchid 222
OBS! Ett materialkit som innehåller ovan finns i min webbshop.

virknål 2,5


Tulpanmotivet sträcker sig över 18 m och vi ska virka det 11 ggr runt korgen. Det innebär att vi kommer att behöva 198 m för att få motivet att gå jämnt upp.

v1 Din botten har 44 hål. Med ljusblått virkar du 3 fm i varje hål = 132 m.


v2 Virka 1 fm i varje m samt öka 1 fm i var 3:e m = 176 m.
Dags att titta på videon så du ser hur du från och med nu ska virka och placera dina maskor. OBS! Titta med ljud!


v3
Ta fram det gröna garnet. För att dina varv på korgen ska få samma höjd börjar vi virka runt det gröna garnet redan på detta varvet även om du inte kommer börja virka på tulpanmotivet förrän på nästa varv. Du virkar fr o m nu dina fm endast i den bmb.
Virka 1 fm i varje m samt öka 1 fm i var 8:e m = 198 m.
Nu har du det antal maskor du behöver för att börja med tulpanmotivet. Det sträcker sig över 18 m och kommer att vara 17 v högt.


v4-11 Börja virka efter tulpandiagrammet ovan. Var noga med att virka dina maskor enligt videon och byta färg så som jag där visar.


v12-20
Byt det gröna garnet mot det rosa och fortsätt att virka enligt tulpandiagrammet.
v21-22 Dessa 2 varv virkas endast i ljusblått men du virkar fortfarande runt det rosa garnet så att dina varv får samma höjd som övriga varv.


UDDKANT

Virkas med det ljusblå garnet och nu runt båda maskbågarna: *1 sm, 4 hårda lm, hoppa över 2 m*. Upprepa mellan *:orna runt hela kanten på din korg.

Det går bra att pressa din korgs kanter med ett ångstrykjärn om du känner att det behövs.

Visst var är roligt med motivvirkning?! Det ger verkligen mersmak att testa att virka med fler färger än 2 åt gången. Rita ett eget motiv på rutat papper eller googla på korsstygnsmotiv om du blir sugen på att virka fler korgar eller väskor på detta sätt.

 

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿
Video motivvirkning

Jag startar ett virkcafé, online!

$
0
0


Tycker inte du som jag, att vi behöver hitta på nya forum att träffas? Göra något litet nytt och roligt tillsammans i dessa Coronatider då vi människor inte kan umgås som tidigare. Jag har t ex inte träffat mina föräldrar på flera månader, mer än via FaceTime och det är det absolut jobbigast av allt med denna isolering.

Jag tänker därför att starta ett virkcafé online i sommar med olika teman (dvs beroende på vilket av mina mönster som är aktuellt för stunden)!


Det första virkcaféet hålls den 1 juni kl 19-21
och till det kommer i första hand de som vill virka min nya sommarväska att bli inbjudna. Under dessa timmar finns jag på plats att svara på alla era frågor och heja på er.

Gruppen kommer utöver de datum som jag meddelar fram över, vara öppen hela sommaren så du kan ställa dina frågor precis då de dyker upp och jag kommer att försöka svara på frågor varje kväll.

– Materialkit till väskorna finns sedan den 20 maj att beställa i min webbshop.
– Mönster till väskan släpps här i bloggen, på Morsdag, dvs den 31 maj.

Vilken av väskorna kommer du att virka tillsammans med mig? 🐚 ”Shells on the beach (in pink sunset)” eller ”Mediterranean shells” 🐚?

Vad är ett online virkcafé?
Jag hoppas att det blir en trevlig stund att umgås i form av ett virkcafé! Inte i min garnbod eller i trädgården som hade varit det normala utan online. Det positiva med detta är att vi kan vara många, många fler än vad som hade fått plats i min garnbod! 😂

Den plattform som är lättast tillgänglig för detta ändamål, är Facebook. 95% av er har ett Facebook-konto. Alla är inte aktiva där men har en inloggning. Och det räcker bra för att kunna kika in till mig ibland.

I gruppen kommer det att finnas:
💌 en supporttråd, för frågor om det aktuella mönstret.
💌 en bildtråd, där vi visar upp vårt arbete för varandra på det aktuella mönstret och ger konstruktiv eller positiv kritik. Inga elaka kommentarer eller påhopp får förekomma. De kommer att tas bort direkt! 
💌 en forumtråd där ni kan skriva om precis vad ni vill som har en koppling till virkning.

Jag har skapat en grupp på Facebook som jag kallar: ”BautaWitchs Online Virkcafé”.


Hur får man en inbjudan?

Jag tänker börja med att bjuda in dig som vill virka min nya sommarväska. En inbjudan följer med i din leverans.
Du kan även söka rätt på gruppen på FB alternativt klickar på länken här ovan i samband med att du beställer materialpaketet till väskan. När din order är bekräftad, godkänner jag din ansökan att gå med i gruppen.

Vilka kan gå med i gruppen?
Är du kund sedan tidigare (handlat något av mig under de senaste 12 månaderna) kan du själv ansöka om att gå med i gruppen. Du söker rätt på gruppen på FB alternativt klickar på länken här ovan. Har vi expedierat en order från dig de senaste 12 månaderna, godkänner jag din ansökan att gå med i gruppen.


Kan jag inte få vara med i gruppen utan att behöva vara kund till dig?

Nej, faktiskt inte. Detta är något jag vill göra för dem, som genom att handla av mig ser till att jag kan hålla mitt företag igång och därigenom fortsätta dela mina mönster gratis. Så detta är bara en ”happening” för mina kunder.

Fokus på det första virkcaféet är min strandväska. Mönstret på väskan släpps på Morsdag, den 31 maj.

Gillar du inte väskan, så kommer det att dyka upp andra mönster och materialkit framöver och virkcaféer som du förhoppningsvis kommer att uppskatta mer.

OBS! Glöm inte att ansöka till gruppen i god tid innan första virkcaféet! Och gör en bokning i din kalender!
Tid: Måndag, den 1 juni kl 19-21
Plats: BautaWitchs Online Virkcafé
Tema: Sommarväska i shellstitch


VÄLKOMMEN!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – virkad sommarväska med snäckmönster

$
0
0


Så var det då äntligen dags för mig att släppa ett nytt väskmönster! Jag vill börja med att tacka er alla för det fina mottagande som denna väska redan har fått i mina sociala media! Och mitt allra varmaste tack till alla gulliga fantastiska kunder som redan köpt materialkit till den! ❤

Imorgon kväll (1/6 kl 19) ”ses” vi (ni som vill) i mitt Online Virkcafé och virkar den tillsammans i några timmar! Det ser jag så fram emot! Vill du veta mer om mitt Online Virkcafé, så klicka här!


Just nu har vi helt slut på materialkit till väskorna. Vi har faktiskt inte ett enda kvar i lager MEN vi har en stor order på väg från Grekland (där bottnar och de litet längre väskhandtagen sys speciellt för oss) som vi hoppas kunna leverera till dig som kund innan Midsommar.


Om du inte hann haffa ett materialkit och gärna vill virka väskan, så lägg in om bevakning på den variant av väskan som du önskar virka. Du får då ett mail från oss så snart de kommer hem igen. När leveranserna av dessa kommit igång, bokar vi även ytterligare ett datum där sommarväskan är tema i mitt Online Virkcafé.

SKAPA EN BEVAKNING 
Följ denna länken. Klicka på ”läs mer” vid det paketet som du önskar. Scrolla ned en liten bit, fyll i din mailadress i rutan och klicka på ”bevaka”.


Sommarväskan är virkad med ett mönster som kallas ”shell stitch”, dvs man virkar som snäckor. Mönstret som bildas, blir om man byter färg efter varje snäcka, även att se ut som vågor. En perfekt kombination för en strandväska, inte sant!?


Den första väskans färgval är inspirerat av Medelhavet och jag har valt nyanser av turkos, grönt och blått. Jag kallar den ”Mediterranean Shells”. Den andra är i färger ni är mer vana vid att jag brukar använda. Romantiskt rosa och lila nyanser. Här ser jag framför mig en strand med snäckor i solnedgången och har döpt den till ”Shells on the beach (in pink sunset).


Till denna väska använder vi en botten med kanter så att den virkade delen blir litet mer skyddad när du ställer ner den i sanden på stranden. Botten är i konstläder så den tål inte att tvättas, dvs bli genomblöt eller -fuktig, men ett litet vattenstänk från en droppe eller två, som du snart torkar bort, klarar den.

Denna typ av väskbotten har vi i svart och i créme. Jag valde créme, då jag tycker det är en så fin färg på en sommarväska.


Jag funderade länge över vilken sorts väskhandtag jag ville ha på denna väska. Jag vill kunna bära den både i handen samt på axeln. Så jag valde att ha dubbla väskhandtag som är tillräckligt långa för att få upp den på axeln. De flätade är litet kortare men töjbara (bouncy) så om du inte har väldigt muskulösa armar så bör du få upp även dem över axeln. De flätade finns tyvärr inte i svart för närvarande. Fabriken som tillverkar dem är stängd pga Corona och leverantören av dem har inga i lager.

Väskorna är virkade med virknål 3 så att de blir så täta som möjligt. Det är inte alla (inklusive mig själv) som tycker om att sy och har tålamod att fodra… 🙃


BRA ATT VETA
Mått: Mått b33 x d9 x h35 cm utan väskhandtag
Botten: är 8 cm hög och har 54 hål.
Snäckor: Snäckmönstret virkas över 2 varv. En snäckrad om 2 v består av 29 snäckor runt om din väska.
Garnåtgång: 1 nystan räcker till 4 rader med snäckor. En snäckrad är 80 cm lång och drar 12 gram Catania.

OBS! Det virkade arbetet ska inte bubbla åt något håll utan sidorna ska vara raka. Om de buktar utåt har du virkat för löst och bör byta till virknål 2,5 annars kommer inte ditt garn att räcka. Om de buktar inåt, virkar du för hårt och behöver byta till virknål 3,5. När du mäter din väska tvärsöver ska den mäta ca 40 cm.

Färgbyten:
Avsluta v med 1 sm. Ta av garnet. Börja med den nya färgen med 4 lm = 1 st + 1 lm.


DU BEHÖVER

1 väskbotten med kanter
2 väskhandtag
8 nystan Catania i 7 färger (av en färg behöver du alltså 2 nystan)
virknål 3
garnnål
ev tyg till foder, nål och tråd.
Mina materialkit innehåller väskbotten, väskhandtag och 8 nystan Catania.

FÄRGSCHEMA
Börja med att numrera dina färger:
Färg 1 = Tiffany 432/Baby Pink 8414
Färg 2 = Aqua 397/Light Pink 246 (av denna färgen ska du ha 2 nystan)
Färg 3 = Neo Mint 291/Apricot 263
Färg 4 = Jade 253/Rosé Gold 433
Färg 5 = Green Juice292/Pink Tulip 408
Färg 6 = Tiled Blue 380/Lavender 226
Färg 7 = Light Blue 173/Vintage Lavender 422

Du kommer att göra 26 rader med snäckor runt din väska. Om du gör en utskrift, kan du fylla i dina färger och bocka av eftersom i denna lista:

1. färg 1 14. färg 6
2. färg 2 15. färg 7
3. färg 3 16. färg 1
4. färg 4 17. färg 2
5. färg 5 18. färg 4
6.färg 4 19, färg 6
7. färg 2 20. färg 7
8. färg 1 21. färg 2
9. färg 4 22. färg 3
10. färg 5 23. färg 5
11. färg 3 24. färg 3
12. färg 1 25. färg 2
13. färg 2 26. Turkos väska: färg 6
26. Rosa väska: färg 7



Strandväska med snäckmönster och vågor

Det spelar ingen roll i vilket hål du börjar på din väska.


Varv 1
 Börja med att virka en kedja av lm runt din botten med färg 1.

v 2 Virka 3 fm i varje lm = 162 fm. Du avslutar inte v utan fortsätter direkt med…

v 3 …1 fm i varje med med undantag för i 3 av maskorna närmast varje hörn där du istället virkar 2 fm i varje. Kika på skissen. Där ser du i vilka m du ska öka = virka 2 fm. Du ska alltså öka med 3 fm/hörn på detta varv. = 174 fm. Avsluta inte v utan fortsätt direkt med…
Nu har vi rätt antal maskor för att få raka väggar på väskan och för att kunna börja göra en rad med snäckor på nästa varv.


v 4 …*1 fm, hoppa över 2 m, 4 st i samma m, 1 lm, ytterligare 4 st i samma m, hoppa över 2 m*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm och ta av garnet.

SNÄCKMÖNSTER
Se även diagram och bilder om mönstertexten här nedan känns svår att förstå. Här är även en länk till en video på YouTube som visar hur man virkar ”shell stitch”. Antalet maskor och placeringen av dem är dock annorlunda i videon så ”ta den inte bokstavligt” utan lär dig bara tekniken.


v 5
Ta nästa färg. Börja i valfri fm med 4 lm = 1 st + 1 lm, 1 st i samma m, 5 tajta lm, *hoppa över snäckan, (dvs de 4 st, lm, 4 st), virka i den fm: 1 st, 1 lm, 1 st, 5 tajta lm*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första st.
OBS! Tajta lm = de 5 lm får inte hänga ner över snäckan utan bildar en sträckt lmb.

v 6 3 lm = första st, 3 st, 1 lm, 4 st i samma lm, 1 fm som du virkar över lmb i lm på tidigare snäcka, *4 st, 1 lm, 4 st i nästa lmb, 1 fm som du virkar över lmb och i lm på tidigare snäcka*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första st. Ta av garnet.

De första raderna med snäckor kan kännas litet bökiga eftersom väskbotten liksom är i vägen. Men ”have faith”, jag lovar att det blir bättre efter den femte raden med snäckor! 😊

v 7-52 Upprepa så v 5-6 tills du har 25 rader med snäckor enligt färgschemat.
v 53 Som varv 5.
v 54 På detta avslutande v hoppar du över lm mellan de två stgr: 3 lm = första st och 7 st i samma m, 1 fm som du virkar över lmb och i lm på tidigare snäcka, *8 st, 1 fm som du virkar över lmb i lm på tidigare snäcka*. Upprepa mellan *:orna. Avsluta med 1 sm i den första st. Ta av garnet.



VÄSKHANDTAG

Du placerar givetvis väskhandtagen precis där du önskar på din väska. Jag tycker det blev snyggast om man sydde fast ringen i nederkanten av en snäcka och att man gjorde många stygn så att ringen blir täckt nedtill. Jag visar på bilderna var jag placerade mina, beroende på modell av väskhandtag.


TIPS! Babyfilt med snäckmönster

Om du inte vill virka en sommarväska, kanske du ändå blev förtjust i virktekniken och färgerna jag använt så finns garnet även i 7-packar i min webbshop? Varför inte virka t ex en söt babyfilt i så fall.

Du kan inte använda mitt diagram rakt av då det är gjort för ett arbete som virkas runt, runt och runt en botten men om du kikar på videon på YouTube så kommer du snart på hur du måste tänka.

Med en 7-pack Catania får du ut 28 stycken lika långa rader med snäckor som jag gjort runt väskan. Då blir filten 80 cm bred (utan bård) och ca 38 cm lång. På tok för kort alltså. Men köper du 2 stycken 7-packar är du uppe i 76 cm. Så lägg till ytterligare något nystan av den färg du tycker bäst om och virka ytterligare 2-3 rader med snäckor och du har en filt ca 80×80 cm.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad söt sommartopp

$
0
0


Ibland är det enkla det vackraste! Jag är så nöjd med denna lilla virkade topp! Så enkel i sitt utförande men ändå har den det där lilla extra pga att garnet gör den så levande med sina färgskiftningar.


Den här är ett kul virkprojekt både för dig som nybörjare (Kan du bara virka stolpar så fixar du att virka denna.) och för dig som virkat längre och som tycker det är skönt att virka utan att behöva tänka så mycket. Kanske framför din favoritserie på Netflix eller när du vilar ögonen på barn eller barnbarn där de leker på stranden eller i lekparken.

Den här söta toppen kom till pga att jag hittade så underbara yarn cakes hos ett mindre företag i Tyskland. De spinner själva garnet och sedan handnystas de med garnvinda till oss. På banderollerna står t o m namnet handskrivet på den som nystat det. Sådant älskar jag! 😍


Vad är en ”yarn cake”? Det är garn som är lindats till formen av en tårta. De vi säljer idag är i flera färger/färgnyanser och färgförloppet skiftar så de blir självrandande. Det finns dock även enfärgade. Nystanen kan påbörjas innifrån eller utanpå för olika effekt men att börja inifrån rekommenderas för att undvika trassel.

Alla yarn cakes som vi för närvarade har i vårt lager innehåller 750 m (200 gr). Ett nystan räcker till en normalstor sjal, som t ex min vårsjal eller Unicornsjalen. Det är jätteroligt att virka sjalar men om sanningen ska fram använder jag inte sjal varje dag. Under vår och höst, bär jag dem gärna över en skinnjacka. Eller på fest, som min Romantic Holiday. Men jag går inte runt med en sjal över axlarna här hemma. Så därför ville jag hitta på något annat roligt som man kan virka med dessa fina garner!

(Blir du nu väldigt nyfiken på i vilka färger garnet finns i, tycker jag att du ska kika in i min webbshop med det samma! Du hittar dem här!)


Jag bestämde mig för att testa om en yarn cake (750 m) skulle räcka till en sommartopp. 🧶 Det gör det! Ett nystan räckte precis lagom till storlek S/M (omkrets under ärm: 94cm, längd: 52cm). På bilden ovan ser du hur litet garn som blev över (nystanet bredvid virknålen).


För större storlekar behövs dock 2 nystan. (Köp då 2 som nystas olika, dvs ett som börjar med den ljusa färgen o ett som börjar med den mörka.) 🧶🧶

OBS! De större storlekarna i mitt mönster är inte testvirkade utan endast uträknade matematiskt. Varken mina fingrar eller mitt tålamod klarar, att virka samma sak flera gånger tyvärr…

För att ett nystan med färgförändringar (gradient yarn) ska komma till sin rätt är det svårt att virka något med 2 ärmar eftersom man oftast vill att ärmarna ska se lika dana ut, dvs ha samma färgförändringar och dessutom på samma ställen, så därför fick min topp bara en liten kort ärm. Perfekt för varma sommardagar!


Jag började uppifrån, dvs med halsringningen och så virkade jag nedåt mot midjan. Det var väldigt spännande att se om det skulle bli en sk magtröja att ge till någon av döttrarna eller om garnet skulle räcka hela vägen så att jag fick behålla toppen för mig själv. 😅

VIKTIGT! Eftersom det bara blir pyttelitet garn över när du virkar toppen i storlek S/M är det oerhört viktigt att du virkar med samma virkfasthet som jag har gjort.
Gör du inte det så kommer INTE ditt garn att räcka!
Virkfasthet:
21 st x 14 v = 10 x 10 cm. 

Det är heller inte säkert att vi har mer garn av just den färgställning du valt, att komplettera med i efterhand. Sortimentet av yarn cakes är och kommer att vara föränderligt.

Skulle det ändå inträffa att du virkat din topp ”på eget sätt” och garnet inte räcker rekommenderar jag dig att virka t ex en uddkant med solfjädrar, längst ner med ett nystan Catania i matchande färg. Jag hjälper gärna till med att tipsa om färger som passar till ditt nystan. Hör bara av dig via mail: asa@bautawitch.se.


Vad gör du om virkfastheten inte stämmer?

Blir din provlapp större så virkar du lösare än vad jag gör. Byt då till en tunnare virknål eller virka med färre antal maskor (det sistnämnda rekommenderas bara om du är en van virkerska som kan räkna ut och anpassa antalet maskor på egen hand)!

Blir din provlapp mindre så virkar du hårdare än vad jag gör. Byt då till en grövre virknål. Vill du att garnet ska räcka så går alternativet att öka antalet maskor för att kompensera att du virkar hårt, bort.

På måndag den 29/6 samt 6/7 ”ses” vi (ni som vill) i mitt Online Virkcafé och virkar toppen tillsammans i några timmar! Det ser jag så fram emot! Vill du veta mer om mitt Online Virkcafé, så klicka här!


Sommartopp

Garn:  Colourful Yarn Cake 50/50 (i färgen Corals and shells)
Virknål: 3,5
2 markörer
1 3 liters plastpåse (perfekt att stoppa ditt nystan i så att det inte ramlar isär då du kommit en bit på vägen och har en stor hålighet i mitten.)


Virkfasthet:
21 st x 14 v = 10 x 10 cm

Mönstret är gjort för storlek S/M. Inom parantes finns uträknade alternativ för storlek L/XL och XXL/XXXL. Både bredd och längd på de större storlekarna avgör du enkelt själv. Jag kommer att förklara hur när vi kommer till de ställena.

Storlekar:
S/M = 94 cm omkrets (under ärmhålen) och 52 cm lång
L/XL = ca 104 cm omkrets och du väljer längd själv
XXL/XXXL = ca 114 cm omkrets och du väljer längd själv
OBS! Önskar du göra din topp bredare än 114 cm går det utmärkt. Använd då maskantalet för XXL/XXXL till en början, så förklarar jag hur du gör den bredare när vi kommer till slutet av ärmarna.

Garnmängd:
S/M – 1 nystan (200 gr = 750 m)
L/XL – ca 1 1/2 nystan
XXL/XXXL – 2 nystan

OBS!
Vid köp av 2 nystan, ta 2 stycken som nystas olika, dvs ett som börjar med den ljusa färgen o ett som bö
rjar med den mörka. 🧶🧶

TIPS!
För en snygg söm/varvbyten på ryggen:

Alla stolpv avslutas med 1 sm mellan första och andra st på det tidigare v. Första st på varje v virkas av 3 lm. Virka så ytterligare 1 st i samma m. När du virkar st så tätt blir varvbytet mindre synligt och sömmen inte lika sned.


Börja med
att virka en lös lm-kedja med 180 (188, 196) lm
För att halsringningen ska få en snygg kant utan att man i efterhand ska behöva virka en liten uddkant eller fm runt den, ska vi använda ett litet knep: Vänd på din lm-kedja så den hamnar med baksidan mot dig.

Varv 1
Virka ytterligare 1 lm och virka tillbaka längs kedjan endast i den övre mb på kedjan.
Kontrollera så att ditt arbete inte har vridit sig någonstans och avsluta v med 1 sm i den första fm så att du sluter det till en ring. = 180 (188, 196) fm



v 2
Du ska nu virka 1 st i varje m förutom i 4 hörn. I hörnen virkas 2 st, 2lm, 2 st i samma m. Skissen ovan är ett försök att illustrera i vilka m på varvet som dessa ökningar ska ske beroende på storlek.
S/M = Du har 180 m. Hörn virkas i maska 45, 90, 135 och 180 = 196 st
L/XL = Du har 188 m. Hörn virkas i maska 47, 94 ,141 ,188 = 204 st
XXL/XXXL = Du har 196 m. Hörn virkas i maska 49, 98, 147, 196 = 212 st

Vi kommer nu börja med raglanärmarna. Det låter kanske konstigt men vi kommer att öka 3 st, dvs ett ojämnt antal m vid varje hörn = 12 st/v tills alla v för ärmen är virkade. (Mitt första försök, ökade jag 4 st i varje hörn och då blev tröjan oformlig och på tok för vid, så det var bara att repa upp.)

Raglan
v 3-18 (20, 22) Fortsätt virka 1 st i varje m och i varje hörn 2 st, 2 lm, 2 st. OBS! Hoppa över den första st närmast hörnet (den som pilarna pekar på, på bilden ovan). Det innebär att du kommer öka 1 st mindre till vänster om ditt hörn.


S/M: När du virkat v 18 ska ditt arbete mäta: 12 cm och raglan 18 cm. Du har 388 st. Det är dags att sluta öka för raglan. Sätt ihop hörn 1 och 2 med en markör och likaså hörn 3 och 4. Prova! Hur känns tröjan under armarna? Känns det trångt? I så fall har du tyvärr valt en för liten storlek och du behöver komplettera med mer garn.

L/XL: När du virkat v 20 ska ditt arbete mäta: 13,5 cm och raglan 20 cm. Du har 420 st. Det är dags att sluta öka för raglan. Sätt ihop hörn 1 och 2 med en markör och likaså hörn 3 och 4. Prova! Hur känns tröjan under armarna? Känns det trångt? Fortsätt då ett par varv till på samma sätt som tidigare (dvs 1 st i varje m och samma ökningar i hörnen) tills du tycker att det inte längre smiter åt eller känns trångt under armarna. Det är nu du kan fortsätta göra din tröja precis så bred som du vill ha den.

XXL/XXXL: När du virkat v 22 ska ditt arbete mäta: 15 cm och raglan 22 cm. Du har 452 st. Det är dags att sluta öka för raglan. Sätt ihop hörn 1 och 2 med en markör och likaså hörn 3 och 4. Prova! Hur känns tröjan under armarna? Känns det trångt? Fortsätt då ett par varv till på samma sätt som tidigare (dvs 1 st i varje m och samma ökningar i hörnen) tills du tycker att det inte längre smiter åt eller känns trångt under armarna. Det är nu du kan fortsätta göra din tröja precis så bred som du vill ha den.


Nu är ärmarna klara och vi ska virka livet på tröjan.
v 19 (21, 23) 1 st i varje m tills du kommer till första hörnet. 2 st i hörnet. Hoppa över alla m i ärmen, 2 st i andra hörnet, 1 st i varje m tills du kommer till du kommer till tredje hörnet, 2 st i hörnet. Hoppa över alla m i ärmen, 2 st i det fjärde hörnet, 1 st i varje m tills du virkat hela v. Slut v med 1 sm. = 198 (214, 230) st

v 20-23 (22-25, 24-27) 1 st i varje m = 198 (214, 230) st


Tröjan i storlek S/M är nu litet för vid och vi kommer minska antalet m under ärmhålen. Om din topp i de större storlekarna också känns för vid så gör samma minskningar och eventuellt fler om så önskas.
v 24 (26, 28) 1 st i varje m förutom under ärmhålet. Virka 2 st tills, 1 st, 1 st, 2 st tills = 194 (210, 226) st
v 25-26 (27-28, 29-30) 1 st i varje m = 194 (210, 226) st
v 27 (29, 31) 1 st i varje m förutom under ärmhålet. Virka 2 st tills, 1 st, 1 st, 1 st, 1 st, 2 st tills = 190 (206, 222) st

S/M:
v 28-39 1 st i varje m = 190 st. Ditt arbete bör efter v 39 mäta 52 cm och din sommartopp är nästan färdig.

L/XL:
v 30- 1 st i varje m = 206 st. Virka så många v som krävs för att få den längd på toppen som du önskar.

XXL/XXXL:
v 32- 1 st i varje m = 222 st. Virka så många v som krävs för att få den längd på toppen som du önskar.

Fäst dina ändar. Behöver du snygga till början på din halsringningen så sy ihop den lilla glipan så osynligt som du bara kan innan du fäster den tråden.

Gläds åt din fina sommartopp!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad randig sommartopp i Catania

$
0
0


Vad glad jag är att så många av er tyckte om min tidigare sommartopp! Den som från början var ett experiment för att se om en av våra vackra yarncakes skulle räcka till en liten sommartröja. Och det gör de, om du har storlek S/M. Behöver du en större storlek så behöver du dock 2 nystan. Mönster på den toppen, hittar du här!

Det jag personligen gillar med mönstret på den tidigare sommartoppen, är att det är det enklaste tänkbara. Perfekt även för dig som är nybörjare. Och när ett mönster är enkelt, är det dessutom lätt att spinna vidare på och utveckla.


På en av båtbryggorna i vårt område, virkade jag så de första maskorna på denna lilla färgglada sak, min randiga topp i Catania. Den här varianten är inte fullt lika lätt att virka så är du nybörjare rekommenderar jag ”ursprungsmodellen”, som du hittar här!


Jag har alltså utgått från mönstret på sommartoppen men gjort litet anpassningar för Schachenmayrs Catania och litet förändringar för ett litet lekfullare utseende.

Jag fullkomligt älskar de knalliga sommarfärger som jag har använt men jag är övertygad om att den blir lika fin i en litet mer sober färgskala. Jag har använt 7 färger + vitt så du kan enkelt byta ut de knalliga färgerna mot någon av våra färgkoordinerade 7-packar. De hittar du alla, här!

Du kan virka toppen ”lång” eller som magtröja. Min yngsta dotter, Danijela gillade den kortare varianten och hon är fasligt snygg i den!


STORLEKAR
Jag har utgått från samma mönster som den tidigare toppen. Så samma antal maskor men då virkfastigheten inte riktigt är den samma (du behöver virka fler maskor men färre varv för att få 10 x 10 cm) blir modellen något tajtare i sin passform.

= 88 cm omkrets (under ärmhålen) och 50 cm lång.
För övriga storlekar avgör du själv omkrets och längd. Du börjar med det antal maskor jag anger men fortsätter sedan med din raglan/ökningar under ärm tills du är nöjd med omkretsen. Jag kommer att förklara hur!


GARNÅTGÅNG
Virkfasthet i Catania med virknål 3,5: 22 st x 13 v = 10 x 10 cm

Det finns ett garnkit i webbshoppen för dig som har storlek S och vill göra den längre varianten. För övriga storlekar, se här nedan.

Till det randiga partiet är den egentliga garnmängden 4 nystan (165 gr) och till det vita partiet, 3 nystan (145 gr).

De färger jag har använt samt garnåtgång för storlek S har jag listat här:
3 nystan 106 white (använt ca 145 gr)
1 nystan 222 orchid (använt ca 30 gr)
1 nystan 226 lavender (använt ca 25 gr)
1 nystan 287 hot pink (använt ca 35 gr)
1 nystan 397 aqua (använt ca 20 gr)
1 nystan 403 vanilla (använt ca 20 gr)
1 nystan 410 deep coral (använt ca 15 gr)
1 nystan 418 greenery (använt ca 20 gr)

Vill du göra storlek S som magtröja lika lång som Danijelas (36 cm från axeln) går det ca 60 gr vitt. Jag fick ut ca 7-8 varv med stolpar i vitt på ett nystan och jag virkade 9 v stolpar på hennes topp.

OBS! Jag har bara testvirkat tröjan i storlek Small. Varken mina fingrar eller mitt tålamod klarar, att virka samma sak flera gånger tyvärr… 

Storlek M och L: Garnkit för storlek S + 1 vitt nystan (om du vill ha din tröja litet längre än 50 cm)

Större storlek än L: 
Garnkit för storlek S + minst 2 vita nystan.
OBS! Du kan komma behöva ändra på färgordningen i det randiga partiet för att få garnet att räcka och kanske vill du inte ha den vita delen så rak utan mer utsvängd, och då behöver du dessutom köpa till något extra vitt nystan till det.


Randig topp i Catania

Garn:  Catania (För färger och garnåtgång, se här ovan.)
Virknål: 3,5

Virkfasthet: 22 st x 13 v = 10 x 10 cm
Detta innebär att storleksmässigt blir tröjan någon cm smalare än den tidigare sommartoppen då virkfastheten med våra YarnCakes är 21 st x 15 v. Du kommer även virka något färre varv raglan när du gör toppen i Catania.

Mönstret är gjort för storlek S. Inom parantes finns uträknade alternativ för storlek M och L. Vill du göra din topp ännu större går det utmärkt. Du avgör både bredd och längd på de större storlekarna enkelt själv. Jag kommer att förklara hur när vi kommer till de ställena.


HALSRINGNING
Börja med
att virka en lös lm-kedja med 180 (188, 196) lm.
För att halsringningen ska få en snygg kant utan att man i efterhand ska behöva virka en liten uddkant eller fm runt den, ska vi använda ett litet knep: Vänd på din lm-kedja så den hamnar med baksidan mot dig.

Varv 1
Virka ytterligare 1 lm och virka tillbaka längs kedjan med fm, endast i den övre mb på kedjan.
Kontrollera så att ditt arbete inte har vridit sig någonstans och avsluta v med 1 sm i den första fm så att du sluter det till en ring. = 180 (188, 196) fm. Byt färg.

v 2 1 st i varje m förutom i 4 hörn. I hörnen virkas 2 st, 2lm, 2 st i samma m. Skissen ovan är ett försök att illustrera i vilka m på varvet som dessa ökningar ska ske beroende på storlek. Ökningarna innebär en ökning med 3 st/hörn.

S = Du har 180 m. Hörn virkas i maska nr 45, 90, 135 och 180 = 192 st
M = Du har 188 m. Hörn virkas i maska nr 47, 94 ,141 ,188 = 200 st
L och större storlekar = Du har 196 m. Hörn virkas i maska nr 49, 98, 147, 196 = 208 st


Vi kommer nu börja med raglanärmarna. Det låter kanske konstigt men vi kommer alltså att öka 3 st, dvs ett ojämnt antal m vid varje hörn = 12 st/v tills alla v för ärmen är virkade.

PS. Anledningen till att jag inte har skrivit ut med vilken färg jag virkat respektive varv är att du lika enkelt ser av bilderna i här mönstret vilken färg som jag har använt var. Virkar du en större storlek kommer du behöva virka fler ränder. Du kan då upprepa färgföljden på några av mina eller välja de färger du helt enkelt tycker bäst om.

RAGLAN
v 3-15 Fortsätt virka 1 st i varje m och i varje hörn 2 st, 2 lm, 2 st. OBS! Hoppa över den första st närmast hörnet (den som pilarna pekar på, på bilden ovan av sommartoppen alt litet längre ner här i mönstret där jag visar ärmhålen). Det innebär att du kommer öka 1 st mindre till vänster om ditt hörn.

Ärmen på denna topp är litet smalare (12 cm) än på den tidigare sommartoppen.


Minskning = virka ihop 2 st.

SMALL:
När du virkat v 15 ska ditt arbete mäta: 12 cm och raglan 16 cm. Du har 360 st. Det är dags att sluta virka på ärmarna.

ÖVRIGA STORLEKAR:
M och L: Ärmen i storlek S är 12 cm. Jag skulle inte göra den bredare i storlek M och L utan istället fortsätta med ökningar under ärmen. Det gör du enligt v 16 i mönstret för storlek S, dvs 1 extra st i var sida om bak- och framstycket. Upprepa v 16 tills du är nöjd med omkretsen på din tröja.
Dags för v 17-19 (även om de hos dig har andra varvnummer och ett annat antal m).
Dags att prova! Känns din topp för vid så backa bandet och repa upp några av de v du just gjorde ökningar på under ärmen.
Med det antal maskor du nu har, fortsätter du att virka färgglada varv tills du täckt dina bröst. Det är lagom att sluta där bågen på din bh slutar.
Avsluta med de minskningar under ärm som jag gjort på v 22 i storlek S. Antalet maskor du nu har bör vara delbart med 5. Om inte, se till att korrigera det med fler minskningar på detta sista färgglada v.

XL och större:
Troligen vill du ha en litet bredare ärm så den täcker din axel. Virka så många varv som du önskar på exakt samma sätt som du gjorde på v 3-15. När du är nöjd med bredden på din ärm fortsätter du på samma sätt som för storlek M och L här ovan.

FORTS. SMALL:
v 16
 Bak- och framstycket virkas till en början separat.
Bakstycket: 2 st i första hörnet. Hoppa över 1 st o virka sedan 1 st i varje m tills du kommer till nästa hörn, 2 st = 92 st
Framstycket: Som bakstycket.

v 17 Fortsätt virka bak- och framstycket separat: 1 st i varje m = 92 st/stycke
v 18 På detta v virkar du ihop de 2 styckena: 1 st i varje m = 184 st. Raglan/ärmhålet mäter nu 19 cm.
v 19 1 st i varje m = 184 st
Dags att prova! Jag tyckte min topp kändes litet vid så jag gjorde några minskningar på nästa v. Minskning = virka ihop 2 st.

v 20 1 st i varje m och minska 2 ggr på bakstycket och 4 ggr på framstycket = 178 st
v 21 1 st i varje m och minska 2 ggr på bakstycket och 2 ggr på framstycket = 174 st
v 22 1 st i varje m med undantag för 4 minskningar. Dessa gjorde jag under respektive ärmhål: 2 st tills, 1 st, 1 st, 1 st, 1 st, 2 st tills = 170 st.

DEN VITA DELEN
Dags att plocka fram det vita garnet. Det känns faktiskt litet stelare än övriga färger men blir snart lika mjukt och skönt att bära. Tänk på att första gången du tvättar toppen så ska den tvättas i 60 grader! Resterande gånger i 40 grader. Detta gör att du inte behöver oroa dig för att någon färg ska släppa!


Vid första försöket använde jag Linen 248 och istället för 4 fm mellan lmb (som det nu är i mönstret) gjorde jag 3 fm. Jag tog med de förklarande bilderna här i alla fall så ni ser hur det är gjort, även om antalet m är fel. Jag valde sedan bort Linen 248 som färg i toppen då jag inte tyckte att de övriga färgerna kom till sin fulla rätt tillsammans med den. De ”poppar” mycket bättre ihop med kritvitt!

SMALL:
v 23 1 fm i varje m = 170 fm
v 24 *4 fm, hoppa över 1 m, 3 lm*. Upprepa mellan *:orna varvet ut = 34 lmb
v 25-46 I varje lmb: 2 st, 2 lm, 2 st


v 47 *6 st i lmb, hoppa över 2 st, 1 fm, hoppa över 2 st*. Upprepa mellan *:orna varvet ut. På så vis får du en litet ”kjolig” kant som avslut på din topp.

ÖVRIGA STORLEKAR:
M och L:
Du virkar denna del precis som jag gjort för storlek S. Du har bara fler m och kommer virka fler v för att få den längd som du önskar.

XL och större:
Vill du ha din tröja rak som min, så virkar du denna del precis som jag gjort för storlek S. Du har bara fler m och kommer virka fler v för att få den längd som du önskar.
TIPS! Vill du ha din topp litet mer utsvängd (litet mer A-line formad) så öka antalet st i dina lmb till 3 efter 2-3 v med st.


MAGTRÖJA

På Danijelas tröja slutade jag virka efter 9 v med st (v 33). Jag tycker den är snyggast utan någon avslutande kant då den då blir helt rak men du gör självklart som du vill.

Fäst dina ändar. Behöver du snygga till början på din halsringningen så sy ihop den lilla glipan så osynligt som du bara kan innan du fäster den tråden.

ALLA gillar en färgglad topp!

 

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 😉

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Den allra vackraste sjalen av alla virkade sjalar, Lost in Time

$
0
0


Jag har länge beundrat Johanna Lindahl som designar och virkar under namnet Mijo Crochet. I synnerhet hennes underbara sjalar. Framförallt ”Lost in Time”, som är den vackraste sjalen av alla virkade sjalar jag någonsin sett. Texturen är magisk o mönstret får tankarna att flyttas till sekelskiftet o svunna romantiska tider. Ja, ni hör. Jag är helt såld! 💕


Så här i slutet på sommaren tog jag mig äntligen tiden att virka den i mitt älskade Catania. Jag har valt färger som tillsammans får mig att tänka ”vintage”. (Obs! Jag har inte använt vår vanliga ”vintagepack” utan jag valde färger allt eftersom.)

Eftersom jag verkligen har uppskattat timmarna av virkning på denna sjal och blivit oerhört nöjd med resultatet har jag lagt ut bilder allt eftersom på min Instagram och BautaWitch FB-sida. Många av er har velat veta vilka färger jag använt mig av och likaså efterfrågat ett färgschema så allt detta hittar ni i detta inlägg.


Nystanen finns alla att köpa i min webbshop! Däremot kommer jag inte att kunna sälja samtliga färger i ett komplett garnkit som jag kallar Lost in Time, då ett annat garnföretag har de rättigheterna. Mönstret på sjalen hittar ni i Mijo Crochets blogg. Mönstret är väldigt populärt världen över och finns översatt till en mängd olika språk, så även du som använder Google Translate eller liknande, för att läsa detta blogginlägg, kan troligen hitta det på ditt eget språk.

Tack Johanna för ditt fantastiska mönster! 💕


Som ni säkert vet vid det här laget har jag personligen svårt att följa rena textmönster. Jag brukar kalla mig själv för ”textmönsterdyslektiker”. Mönstret har förklarande bilder men jag hade faktiskt störst hjälp av diagram som den holländska översättaren, Annie Germeraad ritat. Så det är nog mitt bästa tips, om du är litet som jag är, att leta rätt på hennes diagram på Pinterest. Sök där på: ”diagram shawl lost in time” så kommer de upp.

MÅTT: 
Bredd/överkant: 173 cm
Höger- o vänsterkant: 120 cm
Höjd: 82 cm

GARNÅTGÅNG:
Catania hittar du i min webbshop! Jag använde 9 färger. Total garnåtgång: 605 gr.
10 gr 130 Cream
15 gr 248 Linen
35 gr 263 Apricot
45 gr 283 Warm nude
55 gr 257 Flesh
85 gr 408 Pink tulip
85 gr 396 Rose
80 gr 425 Burgundy
195 gr 8414 Baby pink

FÄRGSCHEMA:
Varv 1-8 130 Cream
v9 248 Linen
v10 8414 Baby pink
v11-12 248 Linen
v13 263 Apricot
v14 8414 Baby pink

v15-20 248 Linen
v21 263 Apricot
v22 8414 Baby pink
v23-24 263 Apricot
v25 283 Warm nude
v26 8414 Baby pink

v27-32 263 Apricot
v33 283 Warm nude
v34 8414 Baby pink
v35-36 283 Warm nude
v37 257 Flesh
v38 8414 Baby pink

v39-44 283 Warm nude
v45 257 Flesh
v46 8414 Baby pink
v47-48 257 Flesh
v49 408 Pink tulip
v50 8414 Baby pink

v51-56 257 Flesh
v57 408 Pink tulip
v58 8414 Baby pink
v59-60 408 Pink Tulip
v61 396 Rose
v62 8414 Baby pink

v63-68 408 Pink tulip
v69 396 Rose
v70 8414 Baby pink
v71-72 396 Rose
v73 425 Burgundy
v74 8414 Baby pink

v75-80 396 Rose
v81 425 Burgundy
v82 8414 Baby pink
v83-84 425 Burgundy
v85 408 Pink tulip
v86 8414 Baby pink

v87-88 425 Burgundy
v89 8414 Baby pink

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Min variant av virkad hexagonkofta

$
0
0


Jag tycker det är väldigt roligt att experimentera med nya garner! Våra YarnCakes fascinerar mig både med sina färgskiftningar och längden på nystanen. Hur långt räcker ett nystan? Vad kan man virka förutom sjalar som alla andra tycks virka av den här typen av garn? Kan man virka en hel sommartopp med bara ett nystan? Ja, det kunde man! Vad kul! Hur många nystan kan man behöva till en kofta?


Eftersom jag blev helt kär så snart vi fick leverans av våra glittriga syrénfärgade nystan som skiftar i rosa och lila visste jag att med dessa måste jag bara virka något! Och helst något stort så att jag skulle få njuta och virka i det länge! Garnet heter Lola Glitter och färgen Rosalie.


Väl optimistisk trodde jag att jag kanske skulle klara mig på 2 nystan och det hade gått om jag velat ha en midjekort kofta men den kändes fyrkantig och inte alls jag, så jag bestämde mig för att använda även ett tredje nystan. Nu är jag jättenöjd! Min kofta blev riktigt fin! Det är min yngsta dotter Danijela som modellar den här på bilderna. Vi brukar ha samma storlek i kläder. Hon är ca 1.65 m lång och har storlek S/M så på oss båda är den bekvämt oversized. Mått på min kofta hittar du litet längre ner.


Det här blogginlägget är min variant av ett redan befintligt mönster som fantastiska The Make & Do Crew har gjort. Ett mönster på en kofta som de kallar Campfire Cardigan som virkas av 2 stycken hexagoner. Storleken på din kofta avgörs av hur stora du gör dina hexagoner så det är lätt att anpassa både till barn och vuxen. En så himla kul idé!

Mönstret på The Campfire Cardigan hittar du här!

I stora drag är skillnaderna på min och deras kofta dessa:
• min är litet nättare i ett tunnare garn
• min har en smalare ärm
• min är längre
• jag har gjort en ny halsringning då jag struntat i luvan


GARN & STORLEK

• Jag har använt mig av 3 stycken YarnCakes á 200 gr/750 m.
2 av nystanen började jag på inifrån och 1 utifrån. Detta fungerar utmärkt för de YarnCakes vi säljer med glitter i.

Du hittar alla våra vackra yarncakes i min webbshop!

OBS! Väljer du att virka i våra nystan utan glitter, bör du enligt tillverkaren endast börja inifrån. Så då köper du 2 som börjar på samma sätt (för ärmar, bak- och framstycke) och 1 som börjar tvärtom (till längden och kanter).

Mått:
Storleken på min kofta skulle jag säga motsvarar en löst sittande medium.
102 cm runt bröstet, dvs under ärmarna
78 cm lång från axel
60 cm lång från ärmhål
44 cm långa ärmar från ärmhål


Då börjar vi!

DU BEHÖVER
– Garn: 3 YarnCakes á 200 gr/750 m (se även här ovan hur de bör vara nystade för snyggast randning)
– Virknål: 3,5
– Monteringsnål

Koftan virkas med stgr av 3 st med 1 lm mellan. Hörn virkas 3 lm.


Hexagoner x 2

Jag började från mitten av nystanen med en magisk cirkel med 6 st stgr med 3 lm mellan.
När du virkat totalt 23 v är dina hexagoner färdiga.

OBS!
Fortsätt använda samma nystan tills du har sytt ihop ryggen på din kofta så att du får exakt samma färgskiftningar på dina båda stycken. Detta innebär att när du börjar på din andra hexagon så tar du ett helt nytt nystan.


Ärmar x 2
Alla varv avslutas med 1 sm och sedan vandrar du med sm över stgr till nästa lmb. Alla v börjar med 3 lm = första st.


Lägg ihop hörnen på den kant som du tänker använda till ärm och virka från rätsidan:
v 24 2 st i den sista lmb och 2 st i den första så att du sluter din ärm. (På nästa v kommer dessa 4 st räknas som en stgr.) Fortsätt så med 1 lm och stgr som tidigare.
Sätt en markör på mitten av ärmen, på undersidan. Den visar var du kommer göra dina minskningar för att få en smalare ärm.


TIPS!
Titta på bilderna så ser du exakt hur maskorna under din ärm virkas.

v 25 Vandra med sm förbi de 2 + 2 st du började v 24 med. Virka stgr med 1 lm mellan med undantag mitt under ärmen där du har din markör: 3 st, ingen lm, 3 st, ingen lm.
v 26 Virka stgr med 1 lm mellan med undantag för mitt under ärmen: 3 st, 1 lm, hoppa över 1 stgr samt 1 st, 3 st i den mittersta st, hoppa över 1 st och 1 stgr, 1 lm, 3 st.
v 27-29 Stgr med 1 lm mellan.

v 30 Virka stgr med 1 lm mellan med undantag mitt under ärmen där du har din markör: 3 st, ingen lm, 3 st, ingen lm.
v 31 Som v 26.
v 32-34 Stgr med 1 lm mellan.

v 35 Som v 30.
v 36 Som v 26.
v 37-39 Stgr med 1 lm mellan.

v 40 Som v 30.
v 41 Som v 26.
v 32-50 Stgr med 1 lm mellan.

v 51 Som v 30.
v 52 Som v 26.
v 53-57 Stgr med 1 lm mellan.
Här nedan i bilden ser du i (bild 1) hur din ärm ser ut underifrån och från sidan (bild 2).


Axelsöm

På ovansidan, räkna från v 24 och sätt en markör i den 8:e stgr (bild 3 här ovan). Dra ut en lång ände  och sy ihop lmb mellan stgr, från markören och ner till v 24.
TIPS! På v 24 virkade du 2 st i slutet och 2 st i början av v. Avsluta sömmen med att sy ihop de 2 mittersta st så att du får en vanlig stgr med 3 st.


Du bör nu ha nystanet vid markören. Här virkas en kil från markören upp till axeln:
– 1 sm runt lmb till vänster och 1 fm i lmb mittöver, *1 lm, 3 st i nästa lmb på vänster sidan*. Upprepa mellan *:orna tills du virkat ända ut till axeln.


Jag ångrar litet att jag virkade ihop kanterna här. Efter att ha strykit på dem så syns de knappt men det hade varit snyggare att sy på samma sätt som den första biten på ovansida ärm.

– 1 lm och fortsätt virka längs den andra kanten ned mot markören. Jag tycker du ska virka stgr med 1 lm mellan tills du kommer till den första fm du virkade på denna kanten. Avsluta med 1 sm i den. Sy sedan ihop kanterna.

Jag virkade ihop mina med ”Join as you go”, dvs *3 st på kanten närmast dig, 1 fm i lmb mitt över*. Upprepa mellan *:orna och avsluta med 1 sm i den första fm.


Bredda koftan
För att bredda koftan så virkade jag så 9 v med stgr och 1 lm mellan runt runt, runt bakstycke, framstycke och nederkant. Hörnen virkas med 3 lm. Jag började i ett av hörnen nedtill. På axeln virkas 1 stgr i själva axelsömmen.

Uringning
Plocka fram dina markörer och placera dem som på bilden: en i mitten på stgr mitt på axeln, räkna lmb och placera en 13 lmb åt ena hållet och en 2 lmb åt andra hållet. På det andra stycket placerar du dem spegelvänt.


– Börja i den lmb som den markör som sitter 13 lmb från axelmarkören: 1 sm och 3 lm. Virka så stgr med 1 lm mellan som tidigare fram till lmb innan den markör som sitter 2 lmb från axelmarkören: gör inte någon lm utan virka direkt 1 st i lmb med markören.


– 3 lm. Vänd. Fortsätt så med stgr med 1 lm mellan som tidigare fram till den ensamma st. Gör inte någon lm utan virka direkt 1 st i den st.
– 3 lm. Vänd. Fortsätt så med stgr med 1 lm mellan som tidigare fram till den ensamma st. Gör inte någon lm utan virka direkt 1 st i den st.



Ryggen

Sy ihop de 2 styckena på samma sätt som du sydde på ovansida ärm. Här hade jag 2 x 13 gr kvar av mina nystan.


Längden
Börja på ditt 3:e nystan. Börja från utsidan på nystanet denna gången.
Du kommer virka 45 varv med stgr med 1 lm mellan. Jag började med 1 st gr i den första lmb på ett hörn. Vid ryggsömmen virkar du 1 stgr i båda lmb med 1 lm mellan. Vänd med 3 lm.

Det sista v virkar du på rätsidan. Du kommer nu ha ca 30 gr garn kvar på ditt nystan.


Kanter runt koftan
Efter ditt sista v med stgr så bör du nu vara vid den lila markören i ena hörnet på nederkanten av koftan.
Kanterna virkas som mossvirkning, dvs 1 fm, 1 lm och på nästa v 1 fm i lm, 1 lm hoppa över fm.
Varv 1 1 lm, 1 fm i den sista st du nyss virkade. Virka så *1 lm, 1 fm i nästa liggande st*. Upprepa mellan *:orna till du kommer upp till den vita pilen på bilden. Här placeras fm vartannan gång, i den mittersta st i stgr. Där intagen börjar för halsringningen (mörkgrå pil) virkas de fm i alla de yttre lmb.


Likaså baktill i halsringningen (bild 1 ovan). Hörn nedtill: 1 fm i st, 2 lm, 1 fm i den andra st (bild 2 ovan)
v2-4 2 lm i hörnen, 1 fm i varje lmb med 1 lm mellan. Ta av garnet.


Kant runt ärmslut
Virkas runt runt.
Varv 1 *1 fm i mitten av stgr, 1 lm, 1 fm i lmb, 1 lm*. Upprepa mellan *:orna v runt.
v2-6 1 fm i varje lmb med 1 lm mellan. Ta av garnet.

Pressa kanterna och ev sömmar med ångstrykjärn med en kökshandduk mellan.

Time to show off, i din nya fina kofta!

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

Mitt liv är en rosa garndröm.

$
0
0
200610 Stickat och Sånt Fotograf Ann Jonasson Lignercrona

”Mitt liv är en rosa garndröm”. Det är rubriken på ett reportage som handlar om mig och mitt virkande i det senaste numret (nr 3, 2020) av handarbetstidningen, Stickat & Sånt.

Jag har stolt visat bilder från det på min Instagram och Facebook men faktiskt helt glömt bort att skriva om det här i bloggen. Bloggen har blivit litet eftersatt tyvärr. Här publicerar jag i stort sett bara mina mönster numera. Nåväl, tiderna förändras och mitt sätt att kommunicera med dem.
● Så letar du virkmönster = bloggen.
● Vill du handla garn och allt du behöver för att virka efter mina mönster = webbshoppen.
● Vill du följa allt det där dagliga: vad jag virka på, nya garner, kampanjer hittar du det på min BautaWitch Facebooksida.
● På Instagram delar jag även litet mer privata bilder och inlägg då de flesta av mina även ickevirkande nära vänner följer mig där.

BautaWitch Instagram

Tillbaka till reportaget. Tidigt i somras blev jag kontaktad av Johanne Ländin som är chefsredaktör för Stickat & Sånt. Hon undrade om jag var intresserad av att vara med i ett ”hemma hos-reportage” i tidningen. Så klart jag var! Så hon och fotografen Ann Jonasson Lignercrona kom och hälsade på oss strax innan Midsommar.

Fotograf Ann Jonasson Lignercrona

Vi tog emot i sommarkläder en strålande sommardag. Göran i shorts och jag i ny rosa klänning men då tidningen ju skulle komma ut i handeln den 23 september ville de ha oss i litet mer höstlika kläder. Så det var bara att byta om. 😂 Likaså togs inga foton i vår då otroligt prunkande trädgård. Jag som var så mallig över mina dignande amplar runt altanen…

Det var en väldigt trevligt besök! Johanne och jag pratade medan Ann fotade. Det kändes mer som ett samtal än en intervju. Det är alltid lika intressant att prata med kvinnor som brinner för garn och att skapa med sina händer. Jag berättade om hur allt började med bloggen, min virkning, och om flytten från Stockholm till sommarstugan i Björkvik. Hur Göran peppat mig att satsa på mitt egenföretagande och t o m byggde mig en garnbod.

Vi väntade sedan hela sommaren med spänning på, att tidningen skulle komma ut i handeln. Det är ett riktigt fint reportage och jag känner mig så glad över det! Är du intresserad av att läsa reportaget finns tidningen att köpa på Ica, Coop och i Pressbyrån ett tag till. Den kan även läsas digitalt via Readly.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – Virkad osymmetrisk höstsjal

$
0
0

Våra underbara yarn cakes tillverkas i Tyskland av ett mindre företag. Vi är så nöjda med garnet från dem! Därför är det extra roligt att jag nu även fått chansen att sätta ihop egna färgkombinationer som vi kommer att sälja i webbshoppen fram över.

Den första kallar jag för ”Höstlöv”. ”Höstlöv” har jag satt ihop med inspiration av naturens vackra färgspel. Nystanet går från varm currygult via orange, mörkt rött, kastanj och brunt till kakigrönt.

(OBS! På vissa foton ser den kakigröna färgen nästan blågrå ut men det är en synvilla. Nystanet slutar med kakigrönt.)

Så snart jag fick det i min hand var jag tvungen att börja virka på en ny sjalmodell. En sjal som är tänkt att bäras mer som en halsduk, dvs runt halsen.

Modellen är kul för att den är osymmetrisk. Sjalen är väldigt enkel med ökningar bara längs ena kanten. Det är färgväxlingarna i garnet som gör hela sjalen. Förutom volangkanten då, som ger den en litet romantisk look och draperar ena axeln så snyggt.

Sjalen är nybörjarvänlig. Kan du virka stolpar och har övat litet på att öka snyggt, kommer det gå galant.

Lola är namnet på garnet. Det är oemotståndligt ljuvligt med en silkeslen känsla och lyster. Det består av 50% bomull och 50% akryl. Du som följt mig länge vet att jag inte är förtjust i akryl i vanliga fall men detta garnet fick mig fullständigt på fall. Det är lätt att virka i, noppar sig inte, gnisslar inte och tvättas enkelt i maskin.

Arbetet kräver inte traditionell blockning utan det fungerar utmärkt att stryka på det med ångstrykjärn (gäller dock inte nystan med glittertråd). Dessa specialnystan, som jag själv väljer färger till och som görs speciellt för oss är något dyrare än de massproducerade.

Mått:
Sjalen är osymmetrisk och därför vet jag inte riktigt hur jag ska ange måtten? På bilden ovan ser ni hur långa kanterna är.

OBS! När du har virkat dina 12 första varv ska din sjal mäta 10 cm på höjden och 8 cm på bredden. Får du andra större mått, kan du få svårt att få garnet att räcka. Kompensera då på slutet av sjalen genom att hoppa över några av de varv med 2 ökningar.

Osymmetrisk höstsjal

Du behöver:
• 1 Yarn Cake 200 gr/750 m (alla våra yarn cake nystan i den storleken, med eller utan glitter kan du virka sjalen i. Du hittar dem alla här!)
• virknål 3,5
• markör

Några andra exempel på Yarn Cakes som du hittar hos oss – BautaWitch.com

Nu börjar vi!

Diagrammet visar hur du ska placera dina maskor i fall du tycker texten som följer är otydlig.

Vi börjar med spetsen på sjalen och den garnände som är i mitten av nystanet ”Höstlöv”.
Start: 3 lm
Varv 1. 3 st i den första lm = 4 st
v 2. 2 lm, 1 st, 2 st, 2 st = 6 st
v 3. 2 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, 1 st = 8 st
Fr o m nu kommer du bara göra dina ökningar längs ena kanten. För att hålla reda på vilken det är, kan det vara bra att där sätta en markör under arbetets början.
v 4. 2 lm, 1 st i varje m utom näst sista där du virkar 2 st = 9 st
v 5. 2 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, 1 st, 1 st, 1 st, 1 st = 11 st

Jämna v t o m v 68: 2 lm, 1 st i varje m utom näst sista där du virkar 2 st.
Ojämna v t o m v 69: 2 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut.

v 70. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st.
v 71. Börja v med 3 lm istället för 2 lm. I övrigt som tidigare ojämna v, dvs 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut.

Jämna v t o m v 96: 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st.
Ojämna v t o m v 97: 3 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut.

v 98. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 2 st i samma m. (= 3 ökningar)
v 99. 3 lm, 2 st i samma m, 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m. Sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 3 ökningar)
v 100. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st. (= 2 ökningar)
v 101. 3 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 2 ökningar)

v 102. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 2 st i samma m. (= 3 ökningar)
v 103. 3 lm, 2 st i samma m, 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m. Sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 3 ökningar)
v 104. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st. (= 2 ökningar)
v 105. 3 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 2 ökningar)

v 106. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 2 st i samma m. (= 3 ökningar)
v 107. 3 lm, 2 st i samma m, 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m. Sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 3 ökningar)
v 108. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st. (= 2 ökningar)
v 109. 3 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 2 ökningar)
v 110. 2 lm, 1 st i varje m tills du har 4 m kvar på v 2 st i samma m, 1 st, 2 st i samma m, 1 st. (= 2 ökningar)
v 111. 3 lm, 1 st, 2 st, 1 st, 2 st, sedan 1 st i varje m tills v tar slut. (= 2 ökningar)

Nu är det dags för den avslutande romantiska volangen. Vi börjar med små lmb.
OBS! Får du dem inte att gå jämnt upp är det inte hela världen. Improvisera!
v 112. Vänd med 1 lm, *1 fm i första m, 2 lm, hoppa över 1 m,* 1 fm.
v 113. 3 lm, 4 st i varje lmb, avsluta v med 1 st i den sista fm.
v 114-116. 3 lm, 1 st i varje m.

Om du virkat sjalen i någon av våra yarncakes utan glitter (av bomull/akryl) behöver du inte blocka den på traditionellt sätt utan det fungerar utmärkt att stryka på den med ångstrykjärn.

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – virkad fuskpolo i mjukaste merinoull

$
0
0

Du som redan provat vår underbara merinoull, DMC Woolly vet hur underbar den är att virka med och hur mjuk den är mot kroppen. Ska man virka sig en fuskpolo som ska värma halsen, en av våra mest känsliga kroppsdelar, är det ett måste för mig att garnet INTE sticks eller gör håret elektriskt.

När man är ute och går i skogen så mycket som vi gör med våra hundar, kan det ibland vara opraktiskt med en lång halsduk som lätt fastnar i grenar och annat. Då är en fuskpolo det perfekta valet för att hålla sig varm. Dessutom är det himla snyggt, inte sant?!

Jag valde att virka min fuskpolo/fuskolle/halskrage/polokrage (kärt barn har många namn) i färgen kaki 083. I mitt fall var valet litet fåfängt faktiskt. Jag har gröna ögon och med kakigröna kläder tycker jag att det framhävs ytterligare. DU ska självklart välja din favoritfärg eller den färg som matchar din vinterjacka bäst. Det går 3 st nystan av mjuka DMC Woolly till denna krage.

Kragen passar dam och herr precis lika bra! Den är inte så svår att anpassa till en mindre storlek om du brukar virka kläder. Jag har dock inte gjort eller testvirkat något sådant mönster. Detta pga att vi faktiskt inte har ett enda barn i min närmaste bekantskapskrets att prova på. Gissa om vi längtar efter barnbarn…

DU BEHÖVER
● 3 nystan DMC Woolly som du hittar i min webbshop
● virknål 4,5 och 5
● garnnål
● ev 4 markörer

MÅTT
Ribbade delen ej uttänjd: ca 25 cm bred och 21 cm hög.
Hela kragen: som bredast 38 cm och 36 cm hög

Bra att veta 1!
Vill du göra din krage högre eller lägre så motsvarar 2 lm på upplägget ca 1 cm.

Bra att veta 2!
Kragen är väldigt töjbar och efter att vi 3 personer som använt den och fotat tagit av och på den ett antal gånger är den ribbade delen 27 cm bred.Så vill du ha kragen tajt mot halsen, virka några varv färre än vad mönstret säger.

DEL 1
● Plocka fram virknål 5 och virka 42 lm löst. De 2 senaste är vändmaskor.
Den ribbade delen virkas med virknål 5.
varv 1 1 hst i varje m
v 2-70 1 hst i bmb i varje m

● Sy eller virka ihop din krage.
Jag virkade ihop min med sm:
Vänd med 1 lm, sm genom alla 3 mb + 1 mb på uppläggningsvarvet.

DEL 2
Dags för den del som du har över axlarna. Den virkas med stolpar och med virknål 4,5. ”Sömmen” på kragen placeras mitt bak. Pga att man vänder efter varje varv är det litet svårt att få till ett snyggt varvbyte. Jag provade både att virka ihop den samt att lämna den öppen och sedan sy ihop den. Jag föredrog till slut att sy ihop den.

● Plocka fram virknål 4,5.
Du har virkat 70 varv med ribbvirkning och har 35 ribbor på din krage. (Udda varv kommer vara på rätsidan av din krage och jämna v på avigsidan.)

varv 1 3 fm i varje ribba = 105 fm

v 2 vänd med 3 lm
1 st x15 (= en stolpe i varje maska 15 gånger),
3 st i samma m (= raglan bak, höger axel), sätt ev en markör i den sista av de 3 st
1 st x20 (= höger axel),
3 st i samma m (= raglan fram, höger axel), sätt ev en markör i den mittersta av de 3 st
1 st x31 (=fram)
3 st i samma m (= raglan fram, vänster axel), sätt ev en markör i den sista av de 3 st
1 st x20 (= vänster axel),
3 st i samma m (= raglan bak, vänster axel), sätt ev en markör i den mittersta av de 3 st
1 st x16 (=bak) = 114 st

v 3-8 vänd med 3 lm, 1 st i varje m samt att du ökar 2 st per raglan enligt skiss = en raglanökning (dvs 3 st i samma m). Ökningen görs i den m du placerat din ev markör. Skissen visar bara v 2-4 men du fortsätter på exakt samma sätt tills det är dags för v 9.
(v 3 = 122 st, v 4 = 130 st, v 5 = 138, v 6 = 146 st, v 7 = 154 st, v 8 = 162 st)

v 9 är det sista v på axelpartiet. Vänd med 3 lm, 1 st x24, 1 raglanökning, 1 st, 1 hst x26, 1 st, 1 raglanökning, 1 st x51, 1 raglanökning, 1 st, 1 hst x26, 1 st, 1 raglanökning, 1 st x26 = 170 m. Ta av garnet men lämna en tillräckligt lång garnände så att du kan sy ihop din krage bak.

OBS! Sy ihop din krage bak innan du börjar med v 10.
Fr o m nu ska du minska 2 m per v. En i början av varvet och en i slutet. Det är alltid stolpe 2 och 3 samt näst sista och tredjen sista stolpen på varven som virkas ihop. Se bifogad skiss.
Börja antingen med bak- eller framstycket, från rätsidan och placera din virknål i den sista st i raglanökningen till höger.

TIPS FÖR NYBÖRJARE! Börja med bakstycket för då får du öva på snygga minskningar innan du gör dem på framsidan som ju är den du kommer visa upp.

v 10 3 lm, minska 1 m genom att virka ihop 2 st. Den första av dem placeras i samma m som de 3 lm och den andra i maskan därpå. 1 st i varje m tills du är 2 m ifrån den första st på nästa raglan: minska genom att virka ihop nästa 2 st, 1 st.

v 11-17 3 lm, minska 1 m genom att virka ihop 2 st. Den första av dem placeras i samma m som de 3 lm och den andra i maskan därpå. 1 st i varje m tills du har 2 m kvar på v minska genom att virka ihop nästa 2 st, 1 st.
v 18 1 lm, 1 fm I varje m. Ta av garnet.

Virka så den andra sidan på samma sätt. Fäst dina ändar.

Trä polon över huvudet och ta en promenad i höst- eller vinterrusket!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿






DIY – Easy peasy, virkade myssockor

$
0
0

Den här nybörjarvänliga modell på virkade sockor är efter en idé som en mycket inspirerande kvinna, Lena Vikander-Eriksson visade upp i en av virkgrupperna på Facebook, ”Virka mera”. Hon kallade sina för ”tubisar”, för att de virkas som tubsockor utan häl och med ihopsydd tå.

Mitt mönster är gjort för sockor lämpade för hemmamys. Gosiga sockor att ta på när golvet känns kallt eller du bara vill ha något ljuvligt mjukt och varmt på fötterna. (I dina vinterkängor eller pjäxor lär du vilja ha riktiga raggsockor med en ordentlig häl och slimmad passform.)

Mina virkas med en tråd merinoull, DMC Woolly och en tråd, kidsilk mohair, Rico Essientials Mohair loves KidSilk. Det gör att dessa myssockor känns som lätta, mjuka och ljuvliga moln på dina fötter.

Jag virkade min älskade rosa romantiska kofta med samma magiska garnkombination, om du kanske kommer ihåg den?!

Sockorna är superenkla att virka och du virkar ett par på 1-2 kvällar. Virksättet kalls ribbvirkning och jag valde att virka med halvstolpar i den bakre maskbågen. Vill man virka med fm går det precis lika bra. Bara du virkar i den bakre maskbågen.

Måtten på sockorna är: 11 cm breda x 40 cm långa.

Du behöver 2 nystan DMC Woolly (jag har använt färgen ljusblå 071) och 1 nystan matchande Rico Essential Super Kid Mohair loves Silk (jag har använt färgen Ice 002 som passar ihop med alla våra pasteller av DMC Woolly).

OBS! Garnet i mönstret räcker väldigt precis så vill du göra dina större eller längre behöver du köpa ett extra nystan av vardera sort.

Modellen är ”one size” då sockorna inte ha någon häl som begränsar och dessutom är de är väldigt töjbara både på längden och bredden. De passar fötter från storlek 36-41 men ju större fot, desto kortare socka.

Det är mycket enkelt att göra dem mindre eller bredare. Längre eller kortare. Du kan räkna att ca 16 lm = 10 cm på längden.

Du kan köpa ett garnpaket till dessa i min webbshop och det finns i 4 vackra pasteller, vilka du ser på bilden ovan.

Nu börjar vi!

Du behöver
• 2 nystan DMC Woolly
• 1 nystan Rico Essential Super Kid Mohair loves Silk
• virknål 7 och 8
• 1 garnnål

Om du behöver foton som förklarar hur du virkar ribbvirkning, se min fuskpolo här!

Du virkar med 1 tråd DMC Woolly och 1 tråd Rico Essential Super Kid Mohair loves Silk.
• 62 lm med virknål 8
• Byt till virknål 7.
Varv 1 Virka 1 hst i den 3:e m, 1 hst i varje m tills du har 3 m kvar (tån), 1 fm, 1 fm, 1 fm. Vänd med 1 lm.
Dags för ribbvirkning!
Varv 2 Virka 1 fm i den bmb i de 3 första m (tån) och sedan 1 hst i den bmb i de övriga m. Vänd med 2 lm.
Varv 3 Virka 1 hst i den bmb tills du har 3 m kvar (tån), 1 fm i den bmb, 1 fm i den bmb, 1 fm i den bmb. Vänd med 1 lm.
Varv 4-26 Upprepa varv 2-3
• Virka ihop sockorna på längden med sm.
• Sy ihop tårna.
• Vänd sockorna ut och in.

Dra på dig dina nya mjuka sockor och mys!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿

DIY – virkad babyfilt av stor mormorsruta

$
0
0


Jag älskar mormorsrutor precis som de flesta av oss virkerskor/virkare! Det bästa med mormorsrutor är att ALLA klarar av att virka dem. Är man nybörjare så är det det absolut bästa första litet större projekt att börja med. Och är man en van virkerska/virkare så kan man nästan virka dem i sömnen, dvs perfekt virkning framför TV:n.


Den här otroligt mörka och trista årstiden (med undantag för Julhelgen) som vi nu har, då ljuset försvinner redan kl 15 på eftermiddagen så blir det mycket tid framför TV:n hemma hos oss.


Vi bor på landet och i vårt område finns ingen gatubelysning så om man mot förmodan vill gå ut, måste man bära pann- eller ficklampa… Inte kul, när man är mörkrädd så som jag är! 😳

Jag har som ni vet redan gjort mönster till en stor pläd av stora mormorsrutor – Godispläden i mitt älskade Catania. Nu är det dags för en babypläd i samma underbara garn. Godisplädens stora rutor är virkad med 2 varv av vardera färg för distinkta ränder men den här nya pläden, har jag valt att bara virka med 1 varv av varje färg men med ett repetitiv grått varv, vartannat varv för en helt annan randningseffekt. Bården på de båda plädarna är dock den samma.


När det kommer till den vackra bården på pläden kan den kanske kännas litet övermäktig för en nybörjare… Om så, gör helt enkelt en litet enklare variant av bård runt din pläd! Små söta uddar efter ett par extra varv med stolpgrupper är t ex väldigt fint som på pläden här ovan! De hittar du hur du gör i mitt mönster på min pläd av mormorsränder på längden.


Den här pläden är tänkt för baby så den har måtten 95×95 cm. Då jag som ni vet har en förkärlek till rosa så virkade jag min nya pläd i rosa nyanser och grått. Jag har dock även tagit fram ett blått färgförslag. De båda finns för närvarande att köpa som garnpaket till 10% rabatt i min webbshop.

Jag har använt 7 färger till pläden så för fler färgalternativ går det utmärkt att istället använda sig av mina färgkoordinerade 7-packar i Catania. Bestäm bara vilken av färgerna du vill ha som grundfärg och beställ 7 extra nystan av den färgen så att du totalt får 8 stycken (Smoke 435 i mitt fall) samt vilken färg du vill ha ytterst på din bård och beställ 1 extra nystan av den färgen så att du totalt har 2 stycken (Baby pink 8414 i mitt fall). Du behöver totalt 15 nystan.

Sammanfattning annat färgval än rosa och blått: Välj den Catania 7-pack du tycker bäst om och vilka 2 färger i din 7-pack som du vill ha som grundfärg samt ytterst på din pläd. Köp till 7 nystan av grundfärgen och 1 nystan av kantfärgen = 15 nystan.


Färgschema
till pläden hittar du längre ner i detta mönster. Du kan följa samma färgschema även om du valt andra färger. Välj bara vilken färg i schemat som ska ersätta vilken innan du börjar virka på din pläd.


TIPS 1!
För att slippa fästa galet många garnändar så ta inte av det grå garnet (grundfärgen) när du byter färg utan låt det löpa på baksidan. Jag satte en markör i garnöglan då jag var färdig med mina grå varv och när jag passerade markören med den nya färgen petade jag den så den hamnade bakom mina maskor. När det var dags att virka med grått igen, virkade jag 2 lm för att komma upp till kanten på mitt senaste varv.


TIPS 2!
För att slippa en skev mormorsruta så gör dina färgbyten på olika kanter av rutan. När du avslutat ditt grå varv så börja alltid med den nya färgen på en annan kant. Nästa gång du virkat klart ett grått varv så väljer du en ny kant.

Man kan även vända på sitt arbete vartannat varv för att förhindra att få rutan skev..

OBS! Alla kramdjur på bilderna är mina egna mönster. Alla mina mönster hittar du här i bloggen under fliken DIY. Till alla kramdjur finns det materialkit att köpa. Du hittar dem under Leksaker i webbshoppen.


Nu börjar vi!

Mått:
95 cm x 95 cm

Du behöver:
15 nystan Catania:
8 nystan Smoke 435 (grundfärg)
2 nystan Baby Pink 8414 (bårdens kant)
1 nystan Orchid 222
1 nystan Lavender 226
1 nystan Magenta 251
1 nystan Hot Pink 287
1 nystan Princess 398
Virknål 3,5 (till själva pläden och 3,0 till bården)

MORMORSRUTA
Plocka fram virknål 3,5. Börja virka din ruta med antingen med en magisk ring eller med 5 luftmaskor som du sluter till en ring med 1 smygmaska.

Min mormorsruta virkas:
• med 3 luftmaskor som första stolpe på varje v.
• med stolpgrupper som består av 3 stolpar med 1 luftmassa mellan varje stolpgrupp förutom
• hörnen: 3 st, 3 lm, 3 st.
OBS! Se även TIPS 1 och 2 tidigare i texten.


FÄRGSCHEMA



BÅRD


TIPS 3!
Du som tycker det är svårt att följa ett textmönster och önskar förklarande bilder steg-för-steg för bården, hittar sådana i mönstret till min Godispläd. Det finns små skillnader, som vissa av hörnen men på de förklarande bilderna ser du i detalj hur varje varv virkas! Du hittar dem här! (OBS! Skrolla till slutet på mönstret.)

Byt till virknål 3 och fortsätt med din grundfärg (Smoke 435). Första st på varje v = 3 lm.

Varv 1:

1 st i varja m med undantag för hörnen.

Hörn: 2 st, 3 lm 2 st.

Varv 2:
Du ska nu virka en st i vartannan m med 1 lm mellan men det är noga var du placerar dina stolpar. Placeringen utgår från det sista v som du virkade med stgr (dvs v 53). Dina st placeras över maska 1 och 3 på stgr på v 53:
*1 st, hoppa över 1 m, 1 lm* Upprepa mellan *:orna v ut med undantag för hörnen.

Hörn: 2 st, 3 lm, 2 st.

Varv 3:
Du kommer virka v-stitch:
*st, 2 lm, st runt samma lmb som den första st, hoppa över 1 lmb.* Upprepa varvet runt med undantag för hörnen.

Hörn: 1 st, 2 lm, 1 st, 3 lm, 1 st, 2 lm.

Varv 4:
Även på detta v är det noga med var du placerar dina st. De ska placeras i de V:n som är rakt över stgr på v 53:
*1 fm i ett V:t, 1 lm, i nästa v: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm.* Upprepa varvet runt med undantag för hörnen.

Hörn: I det första V:t i hörnet virkas enbart 3 st, 1 lm, i själva hörnet: 3 st, 3 lm, 3 st, 1 lm, 3 st i nästa V.

Varv 5:
Börja i en ”topp”. *I lmb: 1 st, 1 lm, 1 st, 1 st, 1 st, 1 st. Hoppa över lm, fm, lm. 1 st, 1 st, 1 st.* Upprepa varvet runt med undantag för hörnen.

Hörn: Hörnen börjar med de 3 st. Virka 1 st i varje st (= 3 st), 1 lm, 1 st, 1 st, 1 st, i själva hörnet: 2 st, 1 lm, 2 st, 1 st, 1 st, 1 st, 1 lm, 1 st, 1 st, 1 st. Ta av garnet.

Varv 6:
Byt till färg 2 (Baby Pink 8414).

OBS! Titta på steg-för-steg-bilderna nedan som visar i detalj hur du gör.

Bård-godispläd-by-BautaWitch-4
Udd
= Runt en och samma lmb: 1 fm, 3 lm, 1 fm i den första lm, 1 fm.

Börja med *en udd på valfri ”topp”. 1 fm i de följande 2 st.

Bård-godispläd-by-BautaWitch-5
I ”dalen” virkas nästa 3 fm tills: gör nedtag i den sista st, dra genom garnet, gör ett djupt nedtag mellan st (dvs i hålet), dra genom garnet, gör nedtag i den första st, dra genom garnet. Du har nu 4 m på din nål. Dra igenom alla 4 samtidigt. 1 fm i de följande 2 st. *

Upprepa mellan *:orna runt pläden med undantag för hörnen.


Hörn:
Efter du virkat ”dalen” närmast hörnet virkas 1 fm, runt lmb: 1 udd. 1 fm i de följande 4 st. Runt lmb på ”toppen” av hörnet, virkas 1 udd, 5 lm, 1 udd. 1 fm i de följande 4 st, 1 udd runt lmb, 1 fm.

Fäst de ev garnändar som du har lämnat och blocka din pläd alternativt stryk på den försiktigt med ett ångstrykjärn.

God Fortsättning och Gott Nytt 2021!

OBS! Detta är ett ©BautaWitch-mönster!
Min drivkraft är att inspirera och därför delar jag mitt mönster gratis med dig! Om/när du virkar efter det, gör det mig dock väldigt glad om du köper garnet/materialet av mig! (Det är faktiskt bara pga min webbshop som jag har ekonomisk möjlighet att dela mina mönster gratis…!) 

Jag har ett villkor: Lägger du ut foton på det du virkar efter det, oavsett social media, ska fotona taggas med #bautawitch alternativt att du skriver ”mönster av BautaWitch”.

✿ BautaWitch ✿ Åsa Bautovic ✿
Viewing all 219 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>